Kloubní problémy patří mezi nejčastější psí onemocnění. Příčina často vzniká již u štěňat

 Mazlíčci 
10. srpna 2021 11:35 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pohyb je pro psy důležitý Pixabay
Kloubní problémy patří mezi nejčastější psí onemocnění, vyskytují se především u velkých a těžkých plemen, ale i u malých pejsků může dojít ke špatnému vývoji kloubů. Často za neblahý zdravotní stav mohou jejich páníčci.

Pomocí genetických testů a přísného výběru chovných zvířat se chovatelé pokoušejí výskyt onemocnění maximálně zredukovat. Hodně ale můžete ovlivnit i vy sami. Ke kloubním potížím může totiž vést také nedostatečný pohyb, nadváha a špatná strava. 

Příčina onemocnění kloubů

Velký přísun energie prostřednictvím jídla vede u štěňat k velkému růstu. Chrupavky a vazy nezvládnou nápor růstu kostí a nedokážou unést hmotnost mladého zvířete.

Onemocnění kloubů může mít velké množství příčin. Jednou z nich je artróza, která je doprovodným projevem dysplazie loketního či kyčelního kloubu a která vede k velmi bolestivému poškození kloubní chrupavky. Toto onemocnění lze prostřednictvím určitých faktorů ovlivnit. Spouštěčem artrózy může být věk, hmotnost, přílišná zátěž, zranění či ortopedická onemocnění. Dysplazie se nejvíce projevuje u těchto plemen: zlatý retrívr,
rotvajler, německý ovčák, bernardýn, novofundlandský pes, bernský salašnický pes,
mastif a velký knírač.

Jak předcházet kloubním problémům

Vyplatí se vám mít vašeho pejska pod dohledem v oblasti krmení i celkového chování. A pokud je to nutné, tak sáhnout k opatření, jimiž můžete kloubním problémům u svých mazlíčků zamezit. Správná strava při boji s kloubními nemocemi hraje rozhodující roli. I když se kloubní potíže vyskytují hlavně u starších jedinců, mohou mít příčiny onemocnění kořeny už ve štěněcím věku. Nebezpečí vzniku kyčelní dysplazie totiž stoupá, jestliže pes v prvních měsících svého života roste velmi rychle.

Za tímto procesem stojí vysoký energetický příjem, který vede k překotnému růstu zvířete. Mladí psi, kterým se kosti vyvíjejí, potřebují velké množství vápníku a fosforu. Pokud tyto látky nedostanou v dostatečném množství, tak se kosti správně nevyvíjí. Při vysokém podílu fosforu ve stravě kosti křehnou a tříští se. Podáváním nadměrného množství živin vede k nadváze a ta k velkému zatěžování pohybového aparátu.

Krmivo pro zdravé klouby

Výživa vašeho miláčka může razantním způsobem ovlivnit vznik nebo míru projevů kloubních onemocnění. I když se potíže s klouby začínají projevovat, za pomocí správné stravy můžete postiženým kloubům odlehčit. Například omega 3 mastné kyseliny působí protizánětlivě a zmírňuje bolesti kloubů. Nenasycené mastné kyseliny jsou obsažené v lososovém nebo lněném oleji. Také vitaminy C a E dokážou klouby chránit a zlepšují hybnost nemocných jedinců. Protizánětlivý účinek je přisuzován i kopřivě. Musíte při přípravě nebo koupi krmiva dávat pozor na to, aby byly tyto látky v jídle obsaženy. Nadměrnému množství tuků, výplňových látek a sladidel byste se měli vyhnout. Dále čtěte: Některé potraviny mohou psovi uškodit, proto dejte velký pozor, jakým jídlem jej krmíte.

Zdroj: zoohit.cz, canina.cz.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod