Houbařská sezona začíná. Babka může způsobit i nepravou otravu

 Ostatní 
08. srpna 2021 10:56 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Na hřib žlutomasý lze narazit prakticky všude Depositphotos
Houbařská sezona začíná. A tak lidé vyrazili do lesů s košíky a sbírají různé druhy hub včetně babky. U ní však buďte obezřetní. Může způsobit i nepravou otravu. Proč?

Asi není jiného národa, který by tak vášnivě miloval sbírání hub, jako ten český. K těm nejvíce hledaným houbám patří hřibovité. K nim se řadí i klasická babka nebo-li hřib žlutomasý. Jde o velice rozšířenou a známou houbu, ale je potřeba vědět, v jakém stádiu byste ji ještě měli sbírat a kdy už ne. 

Roste všude

Babku pozná prakticky každý. Má hnědý, šedý, okrový nebo olivově zelený klobouk, který je na povrchu matný a často i rozpraskaný. Noha bývá válcovitá, žlutě zabarvená, ve spodní části často načervenalá. Při poškození se pak zbarví do zelenomodra. Díky tomu, že roste prakticky všude, je také hojně sbírána. Jejím velkým minusem bývá častá červivost.

Zákeřný nedohub

Babka dokáže absorbovat velký podíl vody. A to je právě ten problém. Kvůli tomu velmi rychle podléhá zkáze a často je napadána plísněmi a dalšími houbami. Mezi ně se řadí i nedohub zlatovýtrusný, který může způsobit i právě zmíněnou nepravou otravu. To, že je hřib napadený zlatohubem, lze poznat v prvních stádiích těžko. Napadené plodnice mají nejprve bílé skvrny, především na rourkách, které se v místech napadení deformují. V posledním stádiu bývá celý hřib bílý a rozpadá se v prach. A určitě nestačí napadené části houby vykrojit. To platí u jakékoli jiné potraviny.

Jak poznat otravu nedohubem

Nedohub zlatovýtrusý produkuje mnohé toxické látky, které při větší konzumaci můžou způsobit i vážnější otravu. Ta se zpravdila projeví po 4 až 6 hodinách po požití napadené houby. Příznaky jsou podobné jako při otravě muchomůrkou zelenou, tedy nevolnost, průjem, zvracení a bolest břicha. 

Sbírat jen mladé  

Abyste se vyhnuli těmto problémům, měli byste proto sbírat výhradně mladé plodnice, u kterých jsou kloboučky celistvé a nerozpraskané. V každém případě je vhodné babku co nejrychleji zpracovat. Sušení však není příliš vhodné, a to vzhledem k vysokému obsahu vody v dužině. Houba tak špatně a pomalu vysychá. Takže tím pádem parazitický nedohub dále roste i na rozkrájené houbě a produkuje nebezpečné mykotoxiny. A v tomto případě vám nepomůže ani výkonná sušička, která je jinak pro ostatní druhy hub skvělým pomocníkem. O tom, jak správně sušit houby, jsme psali zde

Zdroj: wikihow.com, vesmir.cz.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Felix Slováček je až neuvěřitelně vitální: S partou přátel navštívil lyžařské středisko v Cavalese....

Styl

Umění stárnout: Kombinace jemných estetických úprav i filozofie přijetí inspirované japonským wabi-sabi

Tech

Archeologický objev pod hradem Loket: Pozůstatky z 11. století odhalují dávnou historii