Jak vašeho psa rychle a jednoduše ochladit

 Mazlíčci 
10. července 2020 12:37 / Šárka Sokolská
  1
📷
4 fotografie v galerii
V létě hrozí psům přehřátí JumpStory
Horko špatně snášejí nejenom lidé, ale také psi. Proto je nutné jim upravit nejenom pitný režim, ale především dobu venčení. Jinak jim hrozí přehřátí.

Léto a s nimi tropické teploty jsou tady. Víte, jak se postarat o vašeho chlupáče a jak jej ochladit, aniž byste mu ublížili? Termoregulace čtyřnohých mazlíčků je totiž zcela odlišná od té naší. Představíme vám pár způsobů, jak jim letní vedra co nejvíce zpříjemnit. 

Zvolněte

V tropických dnech nenuťte svého psa k dlouhým procházkám či pobytu na slunci. Ideální bude brzká ranní nebo pozdní večerní, které jsou teplotně mnohem příjemnější nejenom pro vašho mazlíka, ale také i pro vás. Pokud upřednostňujete intenzivní venčení, pak přes léto raději zvolněte.

Používejte botičky

Uvědomte se, jak bývá v létě rozpálený asfalt nebo beton. Sami byste na něm neudrželi ani ruku. A to samé pociťuje i váš pejsek, kterému hrozí spálení tlapek. Raději jej proto voďte po trávníku. A na procházku po městě volte speciální psí boty, které využijete nejenom v létě, ale také i v zimě.

Nosič vody

Mít s sebou dostatek vody, to je základ každé letní procházky. Větší riziko dehydratace hrozí nejenom psům s nadváhou, ale také těm, kteří mají tmavý kožich. Ten totiž pohlcuje mnohem více tepla než světlé odstíny. Klidně nechejte vašeho psa, aby si nosil svou láhev vody na zádech v batůžku. Ta jej bude navíc příjemně chladit. Krmení psovi podávejte ráno nebo až večer, ne když pálí sluníčko.

Psí bazén

Psi obvykle milují vodu a koupání. Pokud je váš pes pravý opak a vody se bojí, máme pro vás tip, jak jej strachu zbavit. Více jsme psali zde. Pokud tedy můžete, dopřejte psovi výlety k vodě, kde se mohou ochladit. V žádném případě však rozpáleného psa neházejte rovnou do studené vody! Pokud nemáte tyto možnosti, pořiďte mu alespoň malý nafukovací bazének, který mu můžete dát třeba na balkon. Stejně tak vám dobře poslouží ručník, který stačí namočit do vody, položit jej psovi na zem, aby si na něho mohl lehnout. Skvělou hrou může být pro psa stříkání vody z rozprašovače. Pokud psa stříkáte vodou, nezapomeňte na tlapky a břicho.

Přehřátý pes

To, že je pes přehřátý, poznáte poměrně snadno. Přehřátý pes bude nadměrně slintat, velmi zrychleně dýchat a bude apatický. Jeho oči se podlijí krví a bude vypadat zmateně. Můžete také provést test s jeho srstí. Pokud ji nadzvednete, u dehydrovaného psa bude trvat mnohem déle, než se vrátí zpět na své místo. Je-li tomu skutečně tak, pak je potřeba psa ochladit. Rychle jej osprchujte, ale ne ledovou vodou. Namočte ručník a chlaďte psovi tělo, hlavu, tlapky a vnitřní stranu stehen. Dejte mu napít! Při křečích a bezvědomí rychle psa přemístěte k veterináři.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47