Vypěstujte si asijskou superbylinu, zdroj cenných minerálů a vitaminů

 Zahrada 
05. srpna 2021 08:34 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nenápadná rostlinka je plná zdraví prospěšných látek Depositphotos
Povědomí o rostlině gotu kola není v našich končinách tak velké. Česky se jí říká pupečník asijský. Ze své domoviny se rychle rozšířila a dnes se pěstuje prakticky po celém světě. Proslavily ji její širokospektrální účinky na lidské tělo a vy si ji můžete vypěstovat také, a to na zahradě nebo doma na okně.

V jihovýchodní Asii se gotu kola používá k jídlu i k léčebným účelům. Je vynikajícím zdrojem základních vitaminů a minerálů potřebných k udržení optimálního zdraví.

Původ gotu kola

Pupečník asijský (Centella asiatica) je nízko rostoucí vytrvalá rostlina pocházející z teplého tropického podnebí Indonésie, Číny, Japonska, Jižní Afriky a jižního Pacifiku. Daří se jí tam, kde je stále vlhko, tedy v mokřadech či podél vodních toků. V zahradě roste pupečník téměř kdekoli, pokud je půda stále vlhká. Nevadí mu ani stinná a tmavá místa, kde se využívá jako půdokryvná rostlina. Pupečník se rychle rozrůstá, pokud tedy není žádoucí jeho rozšíření, je doporučováno pěstovat jej v nádobách nebo využít protikořenovou fólii.

Pěstování pupečníku

Rostlina se pěstuje ze semen, která se předpěstují v nádobě naplněné vlhkou, lehkou zeminou. Ujistěte se, že má nádoba ve spodní části odtokové otvory. Po výsadbě ji důkladně zalévejte. Poté zalévejte podle potřeby, aby byla půda rovnoměrně a stále vlhká. Jinou péči pupečník nepotřebuje. Rostliny je možné rozesadit, když mají alespoň jednu sadu pravých listů. Na zahradě se jí daří v období jara a léta, na podzim je vhodné rostlinu přenést dovnitř. Při manipulaci s rostlinami se doporučuje mít rukavice, jelikož u citlivých lidí může dojít k podráždění pokožky.

Pupečník v kuchyni

Ve světě se pupečník běžně používá do čerstvých salátů nebo pomazánek. V teplé kuchyni je přidáván do polévek nebo je možné jej připravit jako přílohu podobně jako špenát. Často je součástí smoothie nebo se rozmixovaná šťáva pije samotná, jen ochucená citronovou šťávou nebo limetkou. Čtěte také: Na psychické potíže fungují kromě antidepresiv i byliny. Zkuste jedničku na deprese a nespavosti.

Zdravotní účinky pupečníku

Pupečník obsahuje mimo jiné vápník, železo, draslík nebo vitaminy A, C a B2. Je také bohatým zdrojem vlákniny. Používá se po mnoho staletí při prevenci a léčbě respiračních onemocnění a řady dalších stavů, a to včetně únavy, úzkosti a deprese, artritidy, žaludečních potíží, astmatu, horečky nebo pro zlepšení paměti.

Alternativní lékaři tvrdí, že pupečník má antimikrobiální, antidiabetické, protizánětlivé, antidepresivní a paměť zlepšující vlastnosti. Léčí se s ním infekce, jako je pásový opar, pomáhá při cukrovce, proti zažívacím potížím a žaludečním vředům. Vnější použití je vyzkoušeno na léčbě strií a jizev. Jako u každé byliny se i zde doporučuje konzultovat užívání s lékařem nebo lékárníkem.  

Zdroj: verywellhealth.com, gardeningknowhow.com

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve