Slepice jsou nenáročné, sezobou téměř všechno a odmění se vám čerstvými domácími vajíčky

 Ostatní 
15. srpna 2021 09:36 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Domácí vajíčka jsou k nezaplacení Pixabay
Vlastníte velkou zahradu a milujete čerstvá vejce? Pak není nic lepšího, než abyste si pořídili vlastní slepice. Jsou nenáročné, sezobou téměř všechno a odmění se vám čerstvými domácími vajíčky.

Chuť domácího vajíčka je úplně jiná než v případě kupovaných v obchodě. Chov domácích slepic se vyplatí i proto, že máte zdroj kvalitního drůbežího masa. 

Velikost venkovního výběhu

Velikost venkovního výběhu záleží na velikosti venkovní zahrady a také na množství slepic, které budete chovat. Každá slepice by měla mít minimálně 2 m čtvereční prostoru. Můžete jim postavit oplocený výběh a slepice budete mít pod kontrolou. Z daného prostoru zmizí brzy tráva i rostliny a slepice budete muset krmit. Výběh by měl být situován pod stromy, aby jejich stín chránil slepice před přehřátím.

Je možné slepice vypustit i na větší prostor. Ve velkém výběhu mají slepice obohacený jídelníček o různý hmyz. Pomohou vám zlikvidovat slimáky, housenky, vysbírají na zahradě klíšťata. Větším škodám zabráníte, když slepice budou mít připravené příjemné místo pro popelení. Na zahradě vyhrabte dolík, který musí být chráněný před deštěm, a do něj nasypejte popel. Nejlepší je dřevěný popel s rozdrcenou vápennou omítkou a pískem. Popelení je pro slepice důležité, tímto procesem se zbavují vnějších parazitů – čmelíků.

Slepičí výběh

Slepice nejsou dobří letci, ale čas od času to zkouší. Jejich výběh musíte dobře oplotit, aby nechodily snášet k sousedům. Stačí postavit plot vysoký 1,5 metru, ale jsou však plemena, která jsou zdatnější a danou výšku by mohla zdolat. Slepicím můžete zastřihnout konce letek na jednom křídle, slepice nic necítí, ale jejich schopnost létat se sníží. Na oplocení však nemůžete rezignovat ani v případě zastřihnutí letek, protože slepice je zvědavá a protáhne se každou škvírou a uteče ze zahrady. 

Kurník je nutností

Kurník můžete koupit nebo využít starou kůlnu. Kůlna musí být suchá, mít větrání a okno. Zhruba půl metru až metr nad zemí nainstalujte bidýlka. Na zem kurníku dejte podestýlku a na ni snášková hnízda. Pokud chcete vejce i v zimě, nesmí teplota klesnout pod deset stupňů Celsia.

Dostatečný a bezproblémový přístup ke krmivu a vodě

Hmyz si slepice samy nasbírají na zahradě, ale potřebují další potravu. Potravu by měla tvořit směs obilovin, ve které bude 50 % pšenice, 30 % kukuřice a 20 % jiných obilovin. Minerální látky na stavbu skořápek získají ze sušených drcených skořápek nebo vápenného gritu. Slepicím můžete přidat vitaminy a aminokyseliny, které koupíte v chovatelských potřebách. Zelené krmivo vhodně doplní jídelníček a dodá žloutkům správnou barvu. Slepicím můžete dávat i zbytky z domácnosti, zbytky masa, zeleninu z polévky a z přílohy. Zbytky nesmějí být přesolené, mastné a zkažené. Dále jim můžete dopřát i nastrouhanou mrkev či řepu, hodí se to obzvlášť během zimy. Dále čtěte: Činčilu si děti zamilují díky odzbrojujícímu půvabu, chytrosti a milé povaze.

Zdroj: www.abecedazahrady.dama.cz, www.ireceptar.cz.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47