Pokud máte doma morče nebo králíčka, dopřejte mu čas od času výběh venku. Poradíme, co je důležité

 Mazlíčci 
07. září 2021 15:39 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Čerstvý vzduch a tráva chlupáčům jenom prospějí Depositphotos
Chováte-li doma morče nebo králíčka, určitě ocení, pokud jim čas od času dopřejete pobyt venku. Poradíme vám, na co byste neměli zapomenout.

Tropické teploty konečně ustoupily, a tak je opět možné trávit venku i se svými domácími mazlíčky více času. Pobyty v přírodě neprospívají jenom psům, ale také zakrslým králíkům a morčatům. Pokud jim zajistíte dostatečnou bezpečnost a podmínky, které potřebují, pak si budou svůj letní byt vysloveně užívat.

Vhodný výběh

Morčata i králíky sice můžete venčit pomocí speciálních postrojů, ale mnohem lépe jim bude ve venkovním výběhu. Ten ale musí být podřízen velikosti zvířete i jejich počtu. Počítejte s tím, že jedno morče by mělo mít k dispozici minimální prostor kolem 0,45 m². Králík potřebuje ještě větší prostor, zhruba 1,5 × 1,5 m.

Bezpečí je základ

Vždy musíte myslet na bezpečí chlupáče. Takže pokud budete pořizovat ohrádku, musí mít vrchní kryt, který je ochrání před predátory a zároveň jim dokáže zabránit v útěku. Součástí výběhu by měla být také skrýš nebo malý domeček, kam se morče nebo králík budou moci schovat k odpočinku. Výběh nenechávejte nikdy na přímém slunci, ideální je polostín.

Voda a jídlo

Bez vody ani ránu. A to platí i o zvířatech. Nezapomeňte proto do výběhu umístit napáječku nebo misku s vodou. Ta ale musí být umístěna na pevno, aby ji nemohl chlupáč převrátit. Co se týká jídla, morčata i králící si vystačí s čerstvou trávou. Ale přesto nebude od věci jim dát do výběhu také kopičku kvalitního sena a také nějakou čerstvou zeleninu či ovoce, které zvláště morčatům dodá potřebné vitaminy.

Ochrana před klíšťaty 

Klíšťata jsou nebezpečná nejenom pro člověka nebo psa, ale také pro morče a králíky. Proto je nezapomeňte před pobytem v ohrádce ošetřit vhodným preparátem obsahující účinnou látku permethrin. Tu opatrně aplikujte zvířeti na záda a bříško. Nezapomeňte také na oblast krku. Kromě klasického repelentu můžete také použít bylinkový, který si snadno vyrobíte i doma. Jak na to jsme psali zde

Zdroj: exoticdirect.co.uk, woodgreen.org.uk.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod