Největším nepřítelem dozrávajících jablek je obaleč. Tip, jak ho nejlépe zlikvidovat, a to nechemickou cestou

 Zahrada 
27. srpna 2021 07:32 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Červivá jablka nikdo nemá rád Pixabay
Asi největším nepřítelem dozrávajících jablek je obaleč. Hmyz, jehož larvy způsobují červivost plodů. Jak se proti nim bránit?

Určitě jste to zažili už několikrát. Chcete se zakousnout do jablka a narazíte na červa. To pokazí chuť každému. V drtivé většině je viníkem obaleč jablečný, jeden z nejvýznamnějších škůdců jabloní. Je to takový malý nenápadný motýlek, který se do sadu vydává každý rok dvakrát. K nakladení vajíček dochází na přelomu května a června a znovu na začátku srpna. Jedna samice klade zhruba 80–120 vajíček. Poradíme vám, kdy a jak s ním nejlépe začít bojovat, a to nechemickou cestou.

Přirození nepřátelé

Obaleč jablečný nebo-li Cydia pomonella nenapadá pouze jabloně, ale také meruňky, ořešáky, hrušky, slivoně a broskvoně. Jedna jediná housenka dokáže zlikvidovat i tři plody. Proto je potřeba jablka včas začít chránit. Pomoci vám mohou i jejich přirození predátoři. K nim patří škvoři, dravé ploštice, parazitární vosy a lumci. Ti všichni se na různých vývojových stádiích obalečů živí. Proto byste si tento hmyz měli na své zahradě hýčkat a postavit jim hmyzí hotely. A skvělou práci odvedou také sýkorky, které zlikvidují až 99 % procent housenčí populace během jejich přezimování.

Chytit na lep

Poměrně osvědčenou klasikou je lepová past, na níž se kormě obaleče chytne i celá řada dalších škůdců. Past se dává kolem kmene stromu. Používají se také v kombinaci se světelnými a feromonovými nástrahami či žlutými lepovými deskami, které se umísťují do koruny stromů. Na ně se přilepí dospělí motýli obalečů.

Nasaďte proti nim viry 

I když jsou postřiky účinné, ne každý touží po jablku plném chemikálií. Proto existují ještě jiné, alternativní cesty, jak se obaleče zbavit. Proti obaleči se používá speciální virus. Jde o nositele nemoci zvané granulóza obaleče, kteří likvidují obaleče, aniž by tím škodili jinému druhu hmyzu. Virus je však nejúčinnější v době líhnutí mladých housenek. K dalším biologickým postřikům patří Bacillus thuringiensis kurstaki (BTK). Jde o bakterii, která produkuje protein působící specificky proti housenkám. Bakterie naruší jejich trávicí ústrojí a ochromí ho. Housenky po jeho pozření přestávají přijímat potravu a do dvou týdnů hynou. Opět jde zcela o neškodný přípravek, díky němuž si jablka můžete bez problémů vychutnat. O tom, proč byste měli jíst jablka pravidelně, jsme psali zde.

Zdroj: extension.colostate.edu, pesticide.org.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod