Na co si dát pozor při výběru 3D tiskárny

 Dílna 
25. října 2017 08:06 / Petr Vlach
  0
📷
3 fotografie v galerii
Některé části 3D tiskáren jsou vždy kovové. Jiné mohou být klidně i z plastu. Shutterstock
3D tiskárny se dodávají i jako stavebnice. Jejich rám může být z různého materiálu. Který vybrat, abyste byli spokojeni, vám poradíme v následujícím textu.

Před časem jsme psali o možnostech, které máme z hlediska dostupnosti 3D tiskáren, které si lze objednat za několik tisíc korun jako stavebnici. Pokud se ovšem do problematiky zaberete víc, zjistíte, že celá záležitost není tak jednoduchá, jak by se mohlo zdát na první pohled. Rám 3D tiskárny by měl být pevný a měl by zajistit potřebnou stabilitu. V cenově dostupných stavebnicích ale narazíte na akrylát, dřevo i hliník. Kterému tedy dát přednost?

Akrylát

Tento materiál má mnoho podob. Obecně je známý například při použití v koupelnách, kde zdatně vytlačuje ocelové vany i litý mramor. Mnoho 3D tiskáren spoléhá právě na tento druh materiálu. Je lehký a velmi levný. Bohužel druh, který je používán u těchto tiskáren se vyznačuje značnou křehkostí. Jsou popsány dokonce případy, kdy si lidé stavebnici sešroubovali dohromady, a protože chtěli, aby jim vše dobře drželo, trochu víc dotáhli šrouby. Po několika hodinách celá konstrukce praskla a rozpadla se. Problematická je také teplotní stabilita, takže v místech, kde je vyšší teplota může docházet k deformacím. I když bude konstrukce držet, je třeba počítat s častou kalibrací tiskárny.

Dřevo

Konstrukce 3D tiskárny může být klidně i dřevěná. Používá se desek různé tloušťky. Nejčastěji 6 milimetrů. Dřevo má určitě výhodu oproti akrylátu ve větší pevnosti. Dotažením šroubků nic nepokazíte. Bohužel může přijímat vzdušnou vlhkost, takže bude také s časem docházet k drobným změnám velikosti a tvaru, které povedou k nutnosti častější kalibrace tiskárny. Abychom ale akrylát a dřevo jen nehaněli – tyto měkčí materiály lépe tlumí vibrace. Tiskárny jsou tedy méně hlučné.

Hliník

Hliníkový rám je lehký a relativně velmi pevný. Současně nehrozí žádná přehnaná křehkost. Naopak hliníková konstrukce se jeví jako stabilní a málo se měnící v čase. Ocelový rám by byl pochopitelně ještě lepší, ale 3D tiskárna s hliníkovým rámem bude za slušné peníze a bude mít punc vyšší kvality než v případě akrylátu nebo dřeva. Hliník může mít v některých případech tendenci více rezonovat, takže tiskárna může být trochu hlučnější.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47