Dodejte před začátkem jara květináčům a truhlíkům nový vzhled

 Dílna 
16. ledna 2021 14:49 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ozdobené nádoby umocní estetický vjem z pěstovaných rostlin Depositphotos
Zanedlouho se o slovo přihlásí jaro a mnozí z nás na balkony, terasy či do zahrady umístí rostliny a květiny, které přezimovaly v domácnosti. A právě tuto dobu můžete využít ke zkrášlení květináčů nebo truhlíků. Potěšíte sebe, ale i kolemjdoucí. Podívejte se s námi na několik tipů, jak nádoby esteticky vylepšit.

Před dekorováním květináčů a truhlíků je třeba tyto nádoby zbavit nečistot a odmastit.

Pryč s usazeninami

Ve spodní části nádob, které stávají v podmisce, se často tvoří vápenaté usazeniny. S těmi si lehce poradí octová voda. Do větší nádoby, například lavoru, nalijte vodu a přimíchejte obyčejný ocet v poměru 10 : 1. Květináče v nich nechejte nějakou dobu stát, ty větší několikrát navlhčete, usazeniny by měly povolit. Pomoci si můžete i kartáčem nebo rýžákem. Pokud by usazeniny nepovolovaly, zkuste do vody přidat více octa.

Dekorování není žádná věda

Nejjednodušším způsobem zdobení je olepení květináčů dekoračními izolepami nebo páskami, které připevníte vhodným lepidlem. Hezky a přírodně vypadá, když květináč potřete lepidlem a omotáte balicím provázkem nebo lýkovým motouzem. Děti bude bavit i omotávání různými barevnými tkaničkami, šňůrkami či zdobení stužkami a mašlemi.

Zdobení lepením

Šikovnými pomocníky pro dekorování jsou lepidla, silikon či tavná pistole. Díky nim můžete nádoby ozdobit téměř čímkoliv. Vytkoušet můžete drobné kamínky, korálky, mušličky, kousky kůry, na kolečka nařezané korkové špunty a troufnete-li si, můžete se pustit i do mozaiky. Ta ovšem není vhodná na plastové nádoby, jelikož by sklíčka s největší pravděpodobností časem odpadávala. Jelikož pravděpodobně nepolepíte dokonale celou plochu, myslete na to před započetím práce a nádobu natřete barvou vhodného odstínu.

Květináče jako malované

Pokud se rozhodnete pro malování, bude důležité správně zvolit typ barvy. Na každý materiál se hodí jiná, aby se časem nezačaly odlupovat. Poradit si můžete nechat v prodejnách barev a laků, výtvarných potřeb nebo hobby marketech. Vytvářet můžete různé abstraktní obrazce, geometrické tvary, veselé tváře, zvířata - prostě cokoliv vás napadne. Čtěte také: Vyrobte si obaly na květináče doma za pár korun.

Výhodné však je si obrysy nejprve načrtnout tužkou a teprve poté se pustit do díla. Pozornost věnujte i samotným odstínům. Pro nádoby, které budou na přímém slunci, jsou lepší světlejší odstíny, tmavé by mohly způsobit nežádoucí zahřívání zeminy a schnutí kořenového balu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve