Nádhernou podzimní dekoraci lze vytvořit i z mechu, kapradí či hub

 Dílna 
04. října 2017 14:23 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Práce s mechem je poměrně jednoduchá. Dekorace přitom ve výsledku vypadá úchvatně. Shutterstock
Podzimní čas doslova vyzývá k vytvoření zajímavé dekorace do bytu či na okno, která bude už na první pohled vonět lesem. Dokážete ji vytvořit i sami a moc věcí k tomu potřebovat nebudete. Stačí vám jen mech, ale můžete dekoraci doplnit také o drobné kapradinky nebo houby, které speciálně upravíte.

K mechové dekoraci budete potřebovat jen vhodnou nádobu nebo mísu, zeminu s rašelinou a hlavně mech, který si můžete přinést z procházky po lese. Práce s mechem je docela snadná a zvládne ji snad každý. Podle toho, kolik se vám podaří nasbírat mechu, zvolte velikost nádoby.

Pokud se vám mech po cestě trochu rozpadne, nezoufejte. Během aranžování se nakonec vše dokonale spojí. Smíchejte hlínu s rašelinou, nasypte do nádoby a tvarujte podle vaší fantazie. Směs hlíny navlhčete, pokud je suchá. Na povrch začněte klást kousky mechu a jemně zatlačte do hlíny tak, aby celý povrch pokrýval mech. Nezapomeňte, že jde o živý materiál, který miluje vlhhko. Proto svou mechovou dekoraci dvakrát týdne zalévejte.

Mechové mísy vypadají nádherně samy o sobě. Můžete ale dekoraci ještě oživit například zasazením drobné kapradinky.

Konzervace hub

Velmi zajímavě vypadají v mechových dekoracích také skutečné houby. Stačí je jen správně upravit. Ke konzervaci hub budete potřebovat transparentní textilní tužidlo Powertex, houby, misku, špejle, alobal a štětec.

Odlijte si menší množství tužidla do nízké misky, která je dostatečně široká, aby se do ní mohly houby celé ponořit. Vložte houbu do tužidla, nechte ji chvíli ponořenou, až tužidlo nasákne do celého povrchu houby. Pokud jste si z lesa přinesli poněkud objemnější houbu, naneste na ni tužidlo štětcem.

Pak položte houbu na kousek čistého alobalu a dejte uschnout. Čas od času houbu nazdvihněte, aby se nepřilepila. Až houba trochu oschne, napíchněte ji na špejli a postavte do sklenice. Měla by zůstat v teple a suchu. Doba schnutí není dlouhá, ale úplná konzervace do konečné podoby může trvat i několik týdnů. Houba se musí dokonale vytvrdit. Takto konzervované houby se používají do minizahrádek i volně do zahrady.

Tip: Je-li třeba, ponoření do tužidla opakujte i několikrát. Houba po určitou dobu sesychá, záleží na druhu a velikosti. Po skončení tohoto procesu už je podoba neměnná několik let.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008