Renovace dřeva není složitá a zvládne ji i začátečník

 Dílna 
21. června 2018 13:37 / Iva Dvořáková
  0
📷
5 fotografií v galerii
S našimi radami si s renovací dřeva nemusíte lámat hlavu Shutterstock
Při renovaci dřeva je nejprve potřeba odstranit staré nátěry, vyplnit prohlubně tmelem a poté naimpregnovat. Zní to složitě, ale vlastně je to docela jednoduché. Pak už stačí vybrat barvu a natřít.

Dřevo je nejpopulárnější materiál, který doma máme. O dřevěný nábytek, plot, terasu nebo pergolu je však potřeba se starat. Stačí jen zbrousit, znovu natřít a všechno bude vypadat jako nové. 

Začněte tím, že si zjistíte předpověď počasí na nejbližší volné dny, a když bude slunečno, optimálně kolem 20 °C či lehce nad, a bouřky nebo přeháňky v nedohlednu, pusťte se do práce.

Nejprve je potřeba odstranit staré nátěry. Podle počtu původních vrstev, použitého materiálu a také velikosti plochy si vyberte, jak se jich zbavíte. Způsobů je totiž víc.

Buď se s nimi poperete pomocí brusného papíru, brusky nebo drátěného kartáče, tedy mechanicky. Druhou možností je tepelný rozklad - dříve se hodně používaly opalovací lampy, dnes se více sází na horkovzdušné pistole, které naruší soudržnost nátěru, kterého se zbavíte třeba špachtlí.

Aku vrtačka s nástavcem

Anebo si můžete koupit speciální přípravky, jež naleptají starý nátěr, který pak lze odstranit špachtlí. Ovšem s likvidací starých nátěrů pomůže třeba i aku vrtačka se speciálním nástavcem na brusné papíry či lamelovým brusným nástavcem na dřevo.

Až budete mít hotovo, podle potřeby vyplňte prohlubinky nebo odštíplá místečka tmelem, po zaschnutí místo opravy znovu přebruste. Nakonec dřevo očistěte a můžete se pustit do natírání.

Nejprve řešte impregnaci

Dřevo je porézní materiál, proto je nutné ho před základním, respektive krycím nátěrem napustit neboli impregnovat. Impregnační nátěr představuje první vrstvu a jeho prvotním úkolem je ochrana proti houbám, plísním a dřevokaznému hmyzu.

Navíc také eliminuje nasákavost materiálu, takže následné nátěry se do dřeva tolik nevpíjejí. Při aplikaci můžete zvolit buď namáčení (v případě menších předmětů), či natírání štětcem nebo válečkem, případně nástřik stříkací pistolí. Nezapomeňte, že mezi impregnací a samotným nátěrem je nutné nechat materiál důkladně proschnout.

Čím budete natírat

Přípravků je spousta, záleží, z jakého úhlu je budete posuzovat. Barvy například můžeme dělit na vodou ředitelné a syntetické, které se ředí chemickými přípravky.

Nicméně naředění přichází až v okamžiku, kdy budete chtít barvu nanášet stříkací pistolí. V ostatních případech stačí barvu před použitím protřepat a zamíchat.

Z pohledu kryvosti potom rozlišujeme bezbarvé lazury (tenkovrstvé či silnovrstvé, jež zanechávají film) a barevné laky. Podle potřeby se pak nátěry zpravidla provádějí v jedné či dvou vrstvách.

2v1 šetří čas

Kromě klasických nátěrů se prodávají také speciální barvy „dva v jednom“. Je to jednoduché – s nimi stačí třeba dřevěnou terasu jednou přetřít a budete mít hotovo stejně dobře, jako kdybyste ji natřeli běžným přípravkem dvakrát.

Najednou totiž získáte základní i vrchní nátěr. Ale ani v tomto případě se nevyhnete předchozímu použití impregnace, zejména pokud jde o nové dřevo. Péči o dřevo se víc věnujeme ještě v tomto článku.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008