Když ve svítidle nesvítí žádná žárovka

 Dílna 
07. června 2018 17:20 / Petr Vlach
  2
📷
4 fotografie v galerii
Poradíme, jak odstranit problém se světlem Shutterstock
Každá žárovka, a to i moderní LED žárovka, někdy přestane svítit. V takovém případě stačí žárovku vyměnit. Co když ale ve svítidle nesvítí žádná. A jinde funguje? Máme rady, jak postupovat.

Elektrický obvod s žárovkou a vypínačem je poměrně jednoduchá záležitost. Dva dráty, z nichž ten fázový je přerušen vypínačem. Pokud není vadná žárovka, musí být problém ve vypínači, vodičích či objímce. Poradíme, jak jednoduše vyřešit problém a dáme tip, která závada je nejčastější. Předesíláme, že při kontrole i pomocí oficiálně prodávané fázové zkoušečky musíte dbát bezpečnostních pokynů výrobce. Redakce nenese žádnou odpovědnost za případné úrazy elektrickým proudem. Jestliže vám nebude jasné, jak přesně postupovat, raději požádejte o pomoc zdatnějšího souseda.

 Vypínač

Ve vypínači je elektrický obvod přerušen a spojí se jen v případě, že vypínač zapneme. Mohou zde nastat dva problémy. Buď se uvolní vodič, který je přitlačován šroubem, nebo je vadný vypínač jako takový. Na ověření problému nám stačí fázová zkoušečka. Odstraníme kryt vypínače a provedeme vizuální kontrolu vodičů a míst, do kterých jsou připojeny. Izolovaným šroubovákem můžeme zkusit dotáhnout spoje. Jestliže je problém vyřešen, máme vyhráno.

Funkčnost vypínače ověříme pomocí fázové zkoušečky. Uvnitř má malou doutnavku. Prstem se dotýkáme bodu na fázové zkoušečce a jejím hrotem vodičů ve vypínači. Při sepnutém vypínači musí doutnavka svítit na přívodním vodiči i na tom, který odchází k žárovce. Jestliže tomu tak není, je problém v samotném kontaktu vypínače a bude potřeba ho vyměnit. Prodává se běžně v domácích potřebách a výměnu zvládne zručný kutil snadno. Pro případ výměny ovšem nezapomeňte vypnout proud pomocí hlavního jističe.

Vedení

Jestliže z vypínače elektrické napětí odchází k žárovce, ale při kontrole fázovou zkoušečkou na zakončení vodice v objímce žárovky žádné napětí není, bude vodič někde přerušen. Oprava může být různě složitá. Záleží na tom, zda je vodič veden lištou, jestli je přímo ve zdi a také zda je krátký nebo dlouhý. Nejjednodušší situace je u vodičů, které jsou krátké a jsou vedeny lištou. Vypneme hlavní jistič, odpojíme vodič na jedné i druhé straně – tedy od vypínače i od objímky a vytáhneme ho z lišty. Nahradíme novým stejné délky a průřezu.

Objímka

Velmi často může být problém právě v objímce. Jde o nejčastější zdroj obtíží, obzvlášť jestliže je svítidlo starší a byly v něm používány i klasické žárovky. Působením tepla a procházejícího proudu dojde k oxidaci a odtlačení kontaktů. Na vině může být jak kontakt pod středem závitu, tak kontakt, který na závit doléhá ze strany. Nejlepší je vypnout proud pomocí hlavního jističe a pomocí šroubováku upravit směr kontaktů tak, aby středový byl výš a boční více vyčníval od strany závitu. Zkontrolujte, zda nejsou kontakty pokryty vrstvou zoxidovaného kovu nebo nejsou zuhelnatělé vlivem předchozího špatného kontaktu a vzniku jisker.

Dalším místem, kde může dojít k problému na objímce, jsou přípojná místa. Vodiče jsou obvykle pod šroubkem. Pokud selže úprava kontaktů popsaná v předchozím odstavci, zkuste dotáhnout šroubky s vodiči.

Pokud vás zajímá, jak můžete využít staré a nefunkční žárovky k dekoraci, podívejte se na velmi zajímavý článek zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve