Nevyhazujte korkové zátky do koše. Mají doma široké využití

 Dílna 
02. června 2018 10:08 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Špunty z vína můžete proměnit v užitečné i zábavné věci Shutterstock
Pokaždé, když otevřete láhev vína, vám zůstane korková zátka. Můžete ji buď vyhodit, nebo z ní vytvořit něco užitečného. A vůbec nemusíte oplývat převratnou šikovností. Existuje dost nápadů, které žádnou extra zručnost nevyžadují, přitom výsledek je skvělý.

Korek je přírodní materiál, který má řadu výjimečných vlastností. Jeden centimetr čtvereční korku protkávají až desítky milionů buněčných membrán, které mají schopnost zadržovat plyn. Díky tomu je měkký a pružný korek dokonalou vodotěsnou, tepelnou a zvukovou izolací. Korek je dále přirozeně antialergický a navíc působí jako repelent, takže odpuzuje hmyz. K tomu všemu se připojuje jeho struktura, která je příjemná nejen na dotek, ale i na pohled.

A právě jeho zajímavého vzhledu můžete v domácnosti využít. Poradíme, jak z něj velmi jednoduchým způsobem udělat pár praktických věcí do domu i na zahradu. A na své si přijdou také děti, které se díky jediné korkové zátce zabaví i na pár hodin. Pokud nevíte, jak otevřít láhev vína bez vývrtky, inspirujte se v našem článku zde.

Zábava pro děti

Snad každé dítě miluje tiskátka. Vytvořit ho lze i z korkové zátky. Podle toho, jak jste zruční, můžete zvolit jednu ze dvou variant.

Pokud máte kutilství v krvi, můžete z měkkého korku vyřezat nějaký jednoduchý tvar - třeba kolečko, čtvereček, srdíčko a podobně.

Na druhou stranu zábavu si děti užijí i bez vyřezaného ornamentu. Stačí spodní část namočit do barvy a tisknout na papír kolečka. Ta pak lze různě domalovat, takže můžete vytvořit například třešně, jablíčka, sluníčko, ale i třeba berušku nebo kuřátko. Záleží jen na vaší fantazii.

Zapichovací jmenovky

Korkové zátky přivítají i zahrádkáři. Pokud máte například bylinkovou zahrádku, napíchněte jednoduše na špičatou špejli korkový špunt a napište na něj název bylinky.

Jednak tyto originální jmenovky dobře vypadají a jednak budete moci pro byliny poslat i menší děti nebo někoho, kdo se v nich tolik nevyzná. Můžete si být jistí, že už vám nikdy nedonesou mátu místo meduňky či petržel místo libečku.

Knoflíky

Žádnou velkou zručnost nevyžaduje ani výroba korkových knoflíků. Špunt jednoduše nařežte a doprostřed pomocí třeba hřebíku a kladiva udělejte dvě či čtyři dírky.

A nemusíte se bát, že je třeba mít všechny knoflíky stejně tlusté. Naopak určitá nepravidelnost jim dodá na kráse. Každý totiž na první pohled pozná, že jde o rukodělnou práci. A ta se vždycky cení.

Úchytky na skříň

Když chcete oživit nábytek, někdy stačí jen vyměnit staré úchytky za nové. K tomu lze použít i třeba korkovou zátku.

A nemusí mít jen funkci úchytky. Silnější špunty, třeba od šampaňského, můžete stejným způsobem proměnit v originální věšák.

Korkové kolíčky

Z korkové zátky lze vyrobit i jednoduché, ale hezké kolíčky. Stačí špunt po délce naříznout a to je vše.

Korkovým kolíčkem pak můžete utěsnit například rozdělaný sáček s kořením. Už se vám nerozsype a navíc díky uzavření z koření hned tak nevyprchá jeho voňavé aroma.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47