Barvou letošních Vánoc je bílá barva. Vyrobte si dekorace ze studeného porcelánu

 Dílna 
29. listopadu 2019 14:06 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Hitem letošních Vánoc je bílá barva Pinterest
Bílá je letos barva Vánoc. Co si tak vytvořit originální vánoční stromek zahalený do bílých dekorací? Ale těch, které si vlastnoručně vyrobíte. Ze studeného porcelánu.

Studený porcelán samozřejmě nemá s tím pravým vůbec nic společného. Nicméně po zatvrdnutí se mu hodně podobá. Tato hmota se objevila na začátku 19. století a za její vznik vděčíme Argentincům. Věhlas mu ale zařídila až ruská továrna Imperial Porcelain Factory, kde z něj dělníci vyráběli například dekorativní květiny na parfémy pro císaře a jeho rodinu. Dnes je studený porcelán už hojně rozšířený kvůli své dostupnosti. Suroviny lze pořídit doslova za pár korun.

Skoro jako pravý

Z hmoty můžete vytvořit prakticky jakoukoliv ozdobu, která vás napadne. Záleží čistě jenom na vaší fantazii. Jenom si pamatujte, že studený porcelán není opravdový porcelán. Nemá rád teplo a vlhko. Takže snídani si raději dopřejte z klasického porcelánu. 

Suroviny

1 hrnek jedlé sody
1/2 hrnku kukuřičného škrobu
3/4 hrnku studené vody

Postup

Ve větším hrnci smíchejte sodu, škrob a vodu. Vše vařte na mírném ohni asi minutu, dokud hmota nezhoustne. Nezapomínejte míchat. Až se hmota spojí a oddělí od stěny hrnce, vyklopte ji do mísy. Přikryjte mokrou utěrkou a nechte vychladnout. Na závěr ještě dobře prohněťte. A nyní přichází na řadu tvořivá část.

Vánoční ozdoby stokrát jinak

Hotovou hmotu si rozválejte na podložce na placku a můžete z ní vykrajovat různé tvary, třeba hvězdičky, srdíčka, zvonečky a další. Povrch můžete rovněž libovolně ozdobit, třeba na něj obtiskněte látku, krajku nebo větvičky a dodejte ozdobám netradiční prvek třeba v podobě barevných kamínků. Pokud je budete věšet na stromeček, nezapomeňte doprostřed každé ozdoby udělat dírku, abyste jí mohli provléknout stužku.

Sušit nebo péct

Hotové ozdoby můžete nechat sušit, což trvá 2-3 dny, anebo je můžete dát do trouby. Během této doby je několikrát otočte. Pokud se rozhodnete pro rychlejší přípravu v troubě, pečte ozdoby na 80 stupňů, a to zhruba půl hodiny z každé strany.

Tip na závěr

Pokud chcete dát svým ozdobám barvy, můžete porcelán obarvit potravinářskými nebo akrylovými barvami. Zbytky ozdob můžete také použít jako originální visačky na dárky. Svůj stromeček můžete ještě dotvořit voňavým řetězem, třeba ze sušených pomerančů. Jak na to, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod