Ze zubařské hmoty si můžete vyrobit úžasnou památku na celý život

 Dílna 
20. listopadu 2019 10:24 / Veronika Prášilová
  1
📷
7 fotografií v galerii
Až se otisk ruky začne klubat, budete na to jistě hledět s němým úžasem Internet
Narazili jste u prodejců na různé sady pro 3D otisky ručiček, nožiček či tlapiček vašich nejmilejších? Toužíte po něčem podobném, ale nabízené výrobky jsou pro vás příliš drahé? Pak si zkuste hmotu určenou na otisky namíchat sami doma.

Je levnější, dobře se s ní pracuje a výsledek bude dokonalý.

Hmota, která gumovatí

Základem pro výrobu památky či zajímavého vánočního dárku je takzvaný dentální alginát, s nímž se mnozí z nás setkali v ordinaci zubařů. Ano, právě tato hmota se totiž využívá k otiskům chrupu. Skvěle ji lze využít také doma. Z čeho že se alginát skládá? Je to prášek, ze kterého se po smíchání s vodou vytvoří tekutá hmota, která rychle tuhne, gumovatí. Podobných materiálů je na trhu celá řada.

Zdravotní nezávadnost zaručena

Výhodou dentálních alginátů je zaručená zdravotní nezávadnost, jelikož se používají k otiskům zubů a dokonce většina má několikastupňovou barevnou kontrolu tuhnutí. Podle toho snadno poznáte, kdy už můžete ruku, nohu nebo jakýkoliv jiný předmět ze hmoty vytáhnout a kdy následně můžete začít odlévat. Povrch výsledného otisku je velmi hladký a dá vyniknout všem detailům. Alginát a podobné pružné hmoty na tvorbu odlitků seženete běžně na internetu nebo v hobby obchodech. 

Důležité pomůcky pro výrobu odlitku:

  • alginátová odlévací hmota
  • plastová nádobka
  • vazelína nebo krém
  • sádra na odlévání
  • nůž na odstranění formy
  • pilníček na začištění

Jelikož tuhnutí směsi alginátu a vody je velmi rychlé, v řádu desítek sekund, je třeba si vše dopředu připravit. Postup si ukážeme na otisku ruky dítěte. U jiných odlitků postupujeme velmi podobně. Připravte si plastovou nádobu, kterou už nebudete potřebovat a která je jen o málo větší než ruka, například litrovou láhev od limonády, které ustříhnete zúženou horní část. Dítěti dlaň a část zápěstí lehce pomažte vazelínou nebo krémem, aby se později snadněji vytahovala. Do nádoby dejte potřebné množství alginátu a vody podle návodu na obalu. Směs důkladně a velmi rychle rozmíchejte.

Ponořte se do hmoty

Do vytvořené hmoty opatrně ponořte dlaň i se zápěstím. Ruka musí být uprostřed nádoby a nesmí se dotýkat dna ani boků. Upozorněte dítě, že rukou a prsty chvíli nesmí vůbec hýbat. Ať na chvíli jakoby zkamení. Ruku mu můžete přidržet. Po chvíli, která se řídí návodem, můžete ruku opatrně začít vysunovat, nebojte, jde to snadno, hmota je pružná, gumová. Poté ji určenou dobu nechejte více ztuhnout.

Mezitím si připravte sádru určenou na odlévání. Můžete do ní přimíchat pigment podle požadovaného odstínu, v tomto případě v tělové barvě. Sádru vlijte do formy a nechejte zatvrdnout. Poté rozstřihněte plastovou láhev a odloupejte alginát. Nakonec odlitek začistěte pilníčkem nebo jemným smirkovým papírem.

Tip

Pokud budete vyrábět otisk ručičky nebo nožičky u miminka, udělejte to, když bude spát. Při otisku nožičky můžete směs alginátu nalít do pevnějšího sáčku a nožičku v něm podržet.

Takto vyrobené odlitky různých částí těla se mohou stát také netradičním a milým dárkem. Pokud hledáte podobně nápadité tipy, zkuste si udělat dekorace z jednoduché samotvrdnoucí hmoty.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008