Vyrobte si vánoční dekorace z jednoduché samotvrdnoucí hmoty

 Dílna 
19. listopadu 2019 09:30 / Veronika Prášilová
  0
📷
8 fotografií v galerii
Popusťte uzdu fantazii a vyrobte si cokoliv vás napadne Internet
Škrob, soda a voda. Jen tyto tři ingredience, chvíle času a chuť tvořit vám budou stačit k tomu, abyste si sami vyrobili různé ozdoby, kterými můžete ozvláštnit třeba vánoční stromeček. A jestli máte malé děti, bude pro jedno odpoledne o zábavu postaráno.

Z výše zmíněných ingrediencí vznikne tvárná hmota, se kterou se dobře pracuje a co víc, je levná a ekologická. Po vyschnutí jí můžete vdechnout život veselými barvami a vytvořit tak rozmanitá dílka třeba přesně na míru vašim blízkým.

Na co se můžete těšit

Než se pustíme do přípravy samotvrdnoucí modelovací hmoty, nechejte se nalákat, co vše s ní budete moci vytvořit. Stačí, když si představíte, co vše by se dalo udělat z plastelíny či moduritu. S hmotou se bude pracovat podobně jako například s lineckým těstem, to znamená, že z ní můžete vyválet plát a vykrajovátky tvořit různé tvary, vtláčet ornamenty, můžete modelovat libovolné tvary, cokoliv vás napadne. Nakonec je nabarvíte nebo třeba poprášíte třpytkami, opatříte šňůrkami a můžete se pustit do zdobení klidně celého domu. A co vám zbyde, rozdáte třeba jako vánoční dárky každému z vašich známých přesně na míru.

Příprava hmoty má jedinou podmínku

Potřebovat budete pouze jedlou sodu a kukuřičný škrob. A právě tento je velmi důležitý, protože možná budete mít doma škrob bramborový, ale ten se neosvědčil. S ním má hmota jinou konzistenci a výsledek není tak dobrý.

Odměřujte na hrnky

Nebudeme uvádět přesné množství surovin, ale jen poměr. Podle něj si můžete připravit tvarovací hmoty přesně podle aktuální potřeby. Do mísy tedy dejte 2 díly sody, 1 díl kukuřičného škrobu a 1 díl vody. Vše odměřujte pomocí hrnků, nikoliv na váze, ingredience totiž mají různou hmotnost a výsledný poměr by nebyl správný. Přimíchat můžete i potravinářské barvivo rozmíchané v trošce vody, ale lepšího výsledku, respektive sytějších barev, dosáhnete akrylovými barvami po zaschnutí hotových ozdob.

Vše promíchejte, přemístěte na vál a zpracujte podobně jako těsto. Pracovní desku můžete lehce poprášit kukuřičným škrobem. Budete-li s hmotou pracovat postupně, odložte si zatím nepotřebnou část do vlhké utěrky nebo sáčku, aby neokorala. Kdyby se tak stalo, znovu ji prohněťte mokrýma rukama, případně přidejte trochu teplé vody. Hmota má podobnou konzistenci jako marcipán a velmi dobře se s ní pracuje.

Válejte, modelujte, tvarujte

Nyní se můžete pustit do díla. Hmotu můžete například vyválet na plát silný nejméně 4 mm. Tenčí by se vám mohl při sušení kroutit a po vytvrdnutí lámat. S vykrajovátky tvořte libovolné tvary a nezapomeňte případně udělat dírky na zavěšení. Použít můžete i vytlačovací lis na těsto nebo dětské vytlačovačky na plastelínu. Děti nechejte vymodelovat třeba zvířátka, pamatujte jen na to, aby některá z částí nebyla příliš tenká, aby se později neulomila. Ručičky a nožičky můžete případně vyztužit párátky. Do hmoty můžete vtlačit také korálky nebo barevné kamínky. Pokud budete chtít výsledné dekorace pověsit, nezapomeňte před sušením udělat do hmoty dírky.

Neuspěchejte sušení

Vše, co uděláte, dávejte průběžně na plech vyložený pečicím papírem. Při pokojové teplotě ozdoby tvrdnou až dva dny. Občas je obraťte, aby se nekroutily. To platí i pro sušení v troubě při nízké teplotě, které vám proces sušení výrazně zkrátí. Nenastavujte troubu na vysokou teplotu, výrobky by se mohly zkroutit či jinak zdeformovat.

Barevně dozdobte podle fantazie

Po zaschnutí můžete ozdoby namalovat akrylovými barvami, nalakovat, polepit stužkami, flitry a jinými drobnostmi. Zapichovátka uděláte pomocí špejlí a tavné pistole. Hledáte-li teprve inspiraci, podívejte se do fotogalerie pod článkem. Naleznete tam například návod na výrobu krásné sovy.

A když už jste v tom tvoření, zkuste si vyrobit další jednoduchou a užitečnou dekoraci do zahrady či za okno. O co jde a komu bude tento výtvor užitečný, se dozvíte v našem dalším článku zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve