Rady pro kutily! Jak nabrousit nůž, aby byl ostrý jako břitva?
Broušení by mělo patřit k základním činnostem při údržbě nože. Nyní si popíšeme jeden z nejpoužívanějších technik, a to je broušení pomocí brusného kamene. Než se pustíte do práce, musíte vědět, že samotný proces má dva základní kroky. Prvním je vytvoření ostří (hrubé nabroušení) a druhým je naostření do konečného břitu. Pro správné provedení je proto potřeba minimálně dvou různých brousících kamenů s rozdílnou velikostí zrn.
Základní pravidla, která je potřeba mít stále na paměti:
- Nůž se brousí vždy proti ostří, nikdy opačně.
- Brusný kámen musí být stále mokrý.
- Při práci se maximálně soustřeďte a dávejte pozor na ruce.
- Na obou stranách nože udělejte stejný počet tahů na brousku.
Nyní k samotnému broušení. Postup je poměrně jednoduchý, stačí souměrně táhnout ostřím, případně kroužit po brousku. Jakmile dosáhnete ideálního ostří, můžete pokračovat v broušení na jemném kameni. Je nutné dodržovat stejný úhel broušení z obou stran. Ideální úhel je okolo patnácti stupňů. Pokud chcete mít nůž hodně ostrý, bruste ho pod ostrým úhlem. Postačí-li menší ostrost nože, zvolte menší úhel.
VYZKOUŠEJTE HO!
Po naostření na brousku nůž dobruste na obyčejném koženém pásku. Nůž tahejte po směru ostří. Tím se zbavíte drobných nerovností. Máte hotovo? Ostří se nejlépe testuje na novinách. Ostrý nůž by měl snadno přeřezat kompletně přeložený výtisk.