Jak přesazovat tropické pokojové rostliny

 Dům 
18. června 2017 12:13 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Přesazování zabere jenom pár minut. Vašim rostlinám se po něm ale bude dařit mnohem lépe. internet
Existuje mnoho druhů tropických rostlin, které si už dávno přivykly na prostředí evropských domácností. Téměř každý z nás má doma alespoň jednu. Víte, jak je přesadit, když začnou přerůstat svůj květináč? Poradíme

Pokojové rostliny můžeme přesazovat v jakoukoliv roční dobu. Nejvhodnější období pro přesazování těch tropických je na jaře nebo na podzim. Nejvyšší čas na přesazení je, když začnou kořeny prorůstat dírami na odtok vody.

Než se pustíte do přesazování, připravte si vše potřebné. Sežeňte si květináč, který je o číslo větší než ten, který jste měli. Nachystejte si substrát, perlit, lopatku a případně také rukavice.

Připravte na přesazování i rostlinu. Nejprve odstřihněte všechny suché větvičky a prostříhejte ty, které se kříží nebo si vzájemně překážejí. Zbavte se i všech suchých listů, pokud už dříve samy neodpadly.

Potom rostlinu opatrně vyjměte z květináče. Pokud to nejde, propíchejte hlínu vidličkou, aby se rostlina uvolnila. Rukou od sebe jemně oddělte jednotlivé kořeny, aby se dále při růstu neproplétaly. Do nového květináče si připravte substrát tak, aby zbylo dostatek místa pro rostlinu. Nasypte jej asi do třetiny květináče. Dobré je použít nějaký odlehčený substrát. Lze přidat také perlit pro lepší odvádění přebytečné vody. Můžete substrát s perlitem namíchat půl na půl.

Urovnejte kořeny dovnitř, rozprostřete je a ujistěte se, že jsou celé zakryté substrátem. Přidejte ho i víc, když bude potřeba. Nesaďte ale rostlinu hlouběji, než byla v předchozím květináči. Nakonec rostlinu pořádně zalejte.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47