Vybavujete si kuchyň? Nezapomeňte na správné uspořádání!
Kuchyň musí být nejen hezká, ale hlavně praktická. Je potřeba v ní mít dřez s odkapávačem, přípravnou pracovní plochu a varné centrum nejlépe s volnou plochou po obou stranách. Obecně platí, že by měl být dřez trochu výš, aby se člověk nehrbil při mytí nádobí, ale varná deska by měla být trochu níž, aby se při vaření vidělo i na zadní plotýnky.
U starých kuchyní bývalo zvykem, že se trouba nachází pod pracovní deskou. Každý si tak musel dřepnout nebo se ohýbat, aby do ní umístil kuře, bábovku nebo třeba maso a brambory. Nové kuchyně už ale mají troubu výše, a proto je menší riziko, že se kuchař při manipulaci s horkým nádobím popálí a podobně. Výhodou je i to, že je trouba mimo dosah malých dětí, které se o ni mohly popálit.
Vhodné místo by měly mít také důležité kuchyňské spotřebiče, bez kterých se žádný správný kuchař neobejde. Blízko k centru dění musí být lednička, ale taky mikrovlnka a myčka s varnou konvicí. Dál už může být toastovač, mixér a podobní pomocníci, které vytáhnete pouze občas.
U sporáku je potřebná digestoř nebo vestavěný odsavač. Ten je nenápadný, dostatečně výkonný a vybavený kovovými tukovými filtry. Ocení je především vysocí lidé, kterým může klasická digestoř při vaření překážet.
Protože není moc času poletovat po kuchyni, mějte často používané věci jako nůž, talíře, sklenice, naběračku, obracečku a podobně co nejvíce při ruce. Pro talíře a sklenice vyberte vhodnou poličku ve skříňce, na nože si pořiďte stojan přímé na pracovní desku a pro naběračky a obracečky si kupte lištu zavěšenou přímo nad linkou. Na drobnosti a ochucovadla by měla být vyčleněna také nějaká zásuvka u sporáku.