Jaké brambory se hodí na salát?
Dům
15. prosince 2014 10:25
/
redakce
📷
1 fotografie v galerii
Odrůd brambor je celá řada, podle varnosti rozlišujeme několik typů / wikimedia commons, cott Bauer, USDA ARS
Nejnovější
Nejdůležitější je volba odrůdy podle varného typu – ten nám udává vlastnosti hlíz po uvaření, a tím i konzumní použitelnost brambor. A my chceme mít přece ten nejlepší salát – takže si to raději zopakujme:
Typ A – je vhodný právě do salátů, hodí se pro vaření ve slupce jako příloha – má hlízy po varu pevné, tuhé, lojovaté – nemoučnatí a nerozváří se
Typ B – je univerzální – hodí se do salátů, gulášů, polévek a pro restování – po varu se částečně rozsypávají a mírně moučnatí
Typ C – je vhodný na přípravu kaší a těsta, používá se na výrobu hranolků, bramboráků a placek, hlízy po varu moučnatí a rozsypávají se
Typ D – hodí se pro průmyslové zpracování (pro zahrádkáře není nijak významný)
Často se můžeme setkat s kombinací výše uvedených typů (A-B nebo B-C)
Kam dál?