Chovejte místo rybiček řasokouli zelenou

 Dům 
18. prosince 2017 06:05 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Tyto roztomilé kulaté řasy jsou trendem poslední doby Shutterstock
Řasokoule zelená neboli marimo, což je původně japonský název, který se spolu s rostlinou rozšířil do celého světa. Je to stejným dílem bizarní i roztomilé klubko řas, které si můžete pořídit a pěstovat jej v akvárku. Péče o marimo je velice jednoduchá.

V přírodě se řasokoule zelená vyskytuje pouze v jezerech na severní polokouli, a to v Japonsku, Estonsku, Skotsku a na Islandu. Pouze na japonském ostrově Hokkaido dosahují velikosti až třiceti centimetrů, odtud se také rozšířil japonský název. Protože se řasokoule pohybují po dně jezera pomocí kutálení, získávají tím svůj typický kulatý tvar.

Zvláštní vzhled a dlouhý život

Kromě svého zvláštního vzhledu jsou oblíbené i proto, že se dožívají vysokého věku. Ty největší koule se mohou dožít i více než sta let.

Péče o řasokoule

Co se týče péče, musíme pro rostlinky najít vhodné místo. Umístěte je někam, kde se jim bude dostávat ne příliš silného nepřímého světla. Pokud na ně budou sluneční paprsky dopadat přímo, může se stát, že zhnědnou. Myslete na to, že paprsky jsou navíc zesílené sklem akvária, takže se potom voda v něm rychleji ohřeje. Nezapomeňte, že tyto řasy pocházejí ze studených jezer, a proto se musíme co nejvíce snažit napodobit jejich přirozené životní prostředí.

Marimo se dobře přizpůsobuje v prostoru se slabším světlem a může snadno fotosyntetizovat při běžném světle v domácnosti. Kdyby naopak byl ve vašem domově světla nedostatek, můžete marimo umístit pod zářivku.

Měňte vodu každé dva týdny a natočte ji normálně z kohoutku. Pokud se chcete ujistit, že řase neublížíte, nechte vodu předtím, než ji dáte do akvária, 24 hodin odstát. Během léta budete muset vodu měnit častěji, protože se bude rychleji ohřívat a vypařovat. Jestli se akvárko zašpiní, vyčistěte ho kartáčkem.

Kdyby se přece jen stalo, že řasa začala hnědnout, přesuňte ji na tmavší místo. Je možné, že se zotaví a znovu zezelená. Pokud ne, můžete zkusit přidat trošičku mořské soli určené pro akvária.

Chcete rybičky?

Pokud přeci jen chcete rybičky, můžete si vytvořit malý ekosystém s tropickými rostlinami a rybičkami třeba uprostřed obýváku. Akvárium s rybičkami vytváří velmi příjemnou atmosféru a pohled na rybičky ve vodě prý neskutečně uklidňuje. Plánujete si pořídit akvárium, ale nikdy předtím jste ho neměli? Nevíte, jaké přesně si koupit, jaké ryby do něj dát a kam ho umístit? Na co všechno se při výběru akvária zaměřit, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod