Vlastní bar v kuchyni je moderní a praktický

 Dům 
16. prosince 2017 12:45 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
S domácím barem nemusíte chodit na drink ven Shutterstock
Dáte si rádi na baru drink, ale nemáte čas chodit do hospody? Buďte originální a vybudujte si bar přímo v kuchyni! Můžete tak klidně pracovat do noci se skleničkou v ruce nebo si posedět doma s přáteli!

Důležitý je barový pult, který může být kromě nočního posedávání u drinku také dobrým místem pro snídaně, večeři i posezení u šálku čaje nebo kávy. Neměl by však být jediným místem pro konzumaci jídel. Pokud máte rodinu, bylo by vhodné mít jinou možnost stolování. Velikost, tvar ani výška pultu a židlí u něj totiž nejsou vhodné pro společný rodinný oběd.

Životní styl člověka se odráží i na provozu domácnosti. To má pak vliv na zařízení bytu. Lidé potřebují stihnout práci, domácnost i rodinu. Proto se spojuje několik aktivit dohromady. Otevřená kuchyň je proto součástí moderního životního stylu. Barové sezení je typickou součástí otevřené kuchyně. Odděluje kuchyňský prostor pro přípravu jídel od obytného, ale zároveň obě zóny spojuje do jednoho. Na jedné straně pultu se pracuje, na druhé odpočívá, přitom na baru se obě činnosti prolínají.

Pohrejte si s tvarem

Barový pult může být elegantní, jednoduchý a rovný, ale i obloukového nebo jiného tvaru. Měl by však vycházet nejen z estetických požadavků, ale i z hlediska funkčnosti. K obloukovému pultu se třeba vejde více lidí nebo vznikne větší plocha pro servírování. Pozor však na to, ať složitými tvary nedojdete k tomu, že se nedá k baru pohodlně posadit nebo je potřeba ho komplikovaně obcházet. Příjemné ani není se co chvilku uhodit o vyčnívající roh.

Bar by měl mít šířku zhruba půl metru, ale dnes se najdou šířky všeho druhu a každý si udělá to, co potřebuje a líbí se mu. Obecně však platí, že by měl být užší a delší, aby se u něj mohlo sedět z obou stran. Má totiž sloužit jen na drobné občerstvení nebo pak pro posezení u skleničky. Deska má mít ale určitě aspoň pár desítek centimetrů, aby byl dostatečný prostor na nohy pultu. Chybět nesmí ani stupínek na podepření nohou člověka. A pokud není u stolu, musíte na to myslet u barových židlí!

Židle vybírejte vždy ke konkrétnímu stolu nebo pultu tak, aby seděly vzdálenosti, vzhled a vše kolem. Výhodou je, pokud lze výšku židle nastavit. Vysoká by měla být především stabilní. Pro zlepšení stability a pohodlnosti je vhodné i opěradlo. Pak už se stačí jen pohodlně usadit a vychutnat si drink! O křeslech a gaučích v kuchyni jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47