Jak správně pečovat o orchideje? Vyhněte se nejčastějším chybám

 Dům 
29. března 2018 14:02 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Exotická květina, která se těší velké oblibě Shutterstock
Orchideje jsou jedny z nejoblíbenějších pokojových rostlin, ovšem ne každý o ně umí správně pečovat. Proto se často stává, že tato nepříliš náročná květina kvete pouze jednou, a to ve chvíli, kdy si ji přinesete domů. Špatnou péčí však brzy shodí květy, uschne stonek a začne celkově chřadnout. Zkuste to proto znovu a jinak!

Aby tato překrásná květina nemusela nakonec skončit úplně zbytečně v koši, je potřeba dodržovat několik zásad. Orchidej sice patří mezi květiny, které nejsou na pěstování tolik náročné, ale starat se o ně i tak musíte. Nejdůležitější je správná zálivka, vhodný květináč a dobré místo. Jak pečovat o rovněž nenáročný fíkus pryžodárný se dočtete zde.

Rostlina do každé domácnosti

Orchidej rodu Phalaenopsis je nejtypičtější odrůdou dříve tolik vzácné rostliny. Dnes ji už můžeme vidět v každé druhé domácnosti, a to v široké škále podob. Postupně se rozevírající květy mohou mít nejen bílou, růžovou, žlutou, ale téměř jakoukoliv barvu s čistým, proužkatým či skvrnitým vzorem. Tato rostlina je vhodná k dlouhodobému pěstování ve všech typech moderních domácností, ve kterých teplota celoročně neklesne pod 18 °C.

Orchidej ihned přesaďte

Ačkoliv se vám může zdát, že má právě zakoupená rostlina všechno, co ke svému životu potřebuje, protože přeci tak krásně kvete, můžete se mýlit. Odborníci naopak doporučují ihned po zakoupení květinu přesadit, protože bývá ve značně rozloženém substrátu, který ohrožuje dobrý stav kořenů, jejichž správná funkce je pro rostlinu nezbytná. Substrát by měl být velmi vzdušný, rozhodně proto rostlinu nepřesazujte do univerzální směsi nebo do substrátu s příměsí rašeliny.

Vhodné stanovisko

Aby vám orchidej prospívala, je vhodné pro ni vybrat správné místo. Pokud máte pokoj na sever, dejte ji přímo na okenní parapet. Naopak v jižně či západně orientovaných místnostech je důležité, aby nebyla květina vystavena přímému slunečnímu záření. Nejvhodnějším místem jsou pokoje orientované na východ, kde na květiny dopadá pouze ranní slunce.

Jiný styl zálivky

Na zalévání orchidejí není nic složitého, jen je nutné najet na úplně jiný režim. Tato exotická rostlina vyžaduje zálivku jednou až dvakrát týdně, ovšem trochu jinak, než jste nejspíš zvyklí. Na několik hodin položte rostlinu i s květináčem do nádoby s odstátou vodou a nechte ji tam klidně přes noc. Poté nechte květinu řádně okapat a vraťte ji zpět. Musí být opravdu důkladně vykapaná, jelikož v misce pod orchidejí nesmí nikdy stát voda. Rostlině pak uhnijí kořeny a zahyne. Při správné péči vydrží okrasné kvítky na orchideji i tři měsíce.

Jak hnojit

Orchideje můžete přihnojovat od jara až do podzimu jednou týdně, a to buď společně se zálivkou, nebo i rosením na list. Nejvhodnější je přímo hnojivo pro orchideje.

Průhledný květináč

Nezbarvený květináč, skrz který můžete vidět, je vhodný hlavně pro vás, jako pro pěstitele, jelikož vám umožní přímou kontrolu nad stavem kořenů rostliny. V kořenech orchidejí Phalaenopsis probíhají fotosyntetické procesy, ovšem ani jejich zakrytí neprůhledným květináčem rostlinu nijak neohrozí na životě. Když však dovolíte světlu, aby právě díky průhlednému květináči ke kořenům pronikalo, rostlina vám bude prospívat lépe, jelikož tak dokáže lépe zpracovávat živiny.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve