Infrasauny mají čím dál více příznivců. Jejich provoz vás rozhodně nijak nezruinuje

 Dům 
06. května 2018 16:37 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Infrasauny se hodí do malých i velkých bytů Internet
Pokud jste milovníkem saunování a máte v bytě či domě trochu místa, může být pořízení infrasauny pro vás to pravé ořechové. Budete si moci dopřát relaxaci kdykoliv budete chtít. Tato vychytávka se v českých domácnostech začíná objevovat čím dál častěji.

Většina modelů není nijak prostorově náročná, takže si saunu můžete dopřát nejen v rodinném domě, ale klidně i v panelákovém bytě. Navíc uvnitř kabiny nevzniká pára, takže interiér není nijak narušen zvýšenou teplotou či vlhkostí vzduchu.

Infrasauna poskytuje svým uživatelům radost ze saunování při relativně nízké teplotě. O nic však nebudete ochuzeni – s infračerveným teplem se dokonale uvolníte, vypotíte a zrehabilitujete celé tělo. Infrasauna je zároveň ideálním řešením pro ty z vás, kterým je klasická finská sauna ze zdravotních důvodů zapovězena. O dalších možnostech domácího saunování jsme psali zde.

Co je to infrasauna

Infrasauna je uzavřená kabina v interiéru pro jednoho člověka či více lidí, která má v sobě různé typy zářičů (topidla nebo také lampy). Ty vyzařují vlnění, resp. infračervené záření, které prohřívá vaše tělo až 4 cm pod povrchem. Infrasauna je napájena elektrickým proudem ze zásuvky.

Korpusy a doplňky se vyrábějí z nesmolnatých dřevin, jako je např. bříza, hruška nebo jedlovec kanadský. Střecha je obvykle tenká překližka, která kryje rozvody a konektory. Infrasauny se prodávají většinou s venkovní povrchovou úpravou, setkáte se ale i s povrchem bez úpravy.

Účinky infrasauny

Ač saunovací cykly v infrasauně nejsou pro organismus tak náročné, vždycky je dobré vědět, jak na tom se zdravím jste. Poraďte se s lékařem, jestli nemá vaše tělo nějaká omezení, které by vám saunování mohla znepříjemnit.

Efekt pocení je jiný než ve finské sauně. Teplo v infrasauně proniká hluboko a účinkuje až v podkožní tukové tkáni. Uvolníte tím napětí, ulevíte nataženým svalům, křečím a bolavým kloubům. Při teplotě 38 - 48 stupňů Celsia je tělo ušetřeno vysoké zátěži a oproti pobytu ve finské sauně i teplotnímu šoku. Odborníci doporučují cykly v rozmezí 15 - 40 minut.

Relax, který vás nezruinuje

Cena infrasauny se pohybuje podle vybavení a toho, pro kolik lidí je určena. Levnější modely pro jednoho člověka přijdou na asi 14 tisíc korun, za asi 20 tisíc korun pořídíte kabinu pro dvě osoby a rodinný box vyjde na nejméně 30 tisíc korun. Počáteční investici se sice nevyhnete, ale samotný provoz infrasauny už váš rozpočet nijak zásadně nenaruší.

Ač se to na první pohled nezdá, infrasauny mají velmi nízkou spotřebu elektrické energie. Na jejich provoz potřebujete pouze 230V zásuvku, infrasaunu nemusíte předehřívat a jeden saunovací cyklus v kabině pro dvě osoby vás nebude stát více než 6 korun.

Co ovlivňuje cenu boxu

Největší rozdíl mezi infrasaunami je v jejich kapacitě a vybavenosti zářiči a doplňky. Drobným rozdílem je pak například směr otevírání dveří či sklo výplně (čiré, zrcadlové, kouřové...).

Roli hraje i počet a typ topidel (keramické, karbonové, infračervené, podlahové) nebo osvětlení (halogen, LED osvětlení).

Typy zářičů

  • Infračervené - takřka ihned se zahřívají až na teplotu 500 stupňů Celsia. Na tělo zároveň pozitivně působí i jejich světlo.
  • karbonové - postupně se zahřívají až na 170 stupňů Celsia. V rámci cyklu jedou na plný výkon cca 15 minut.
  • keramické - zahřívají se až na 300 stupňů Celsia a jsou umístěny za ochrannou mříží.

Příslušenství

Některé komponenty, jako jsou např. mp3 přehrávače, rádia, Bluetooth připojení či podlahové topení, patří u některých typů infrasaun k základnímu vybavení. Pobyt v infrasauně si můžete zpříjemnit řadou dalších doplňků:

  • ionizátory - obohacují vzduch, uvolňují dýchací cesty a podporují prokrvení pokožky
  • masážní rukavice - prokrvují pokožku
  • vonné esence - aromaterapie blahodárně působí na organismus
  • peelingové soli - odstraňují nečistoty a odumřelé buňky
  • opěrky zad - zvýší pohodlí

Instalace

Při instalaci infrasauny se zapotíte jen trochu. Infrasaunu prostě vybalíte z krabice a podle přiloženého návodu jednoduše sestavíte. Infrasauna se totiž skládá ze systému hotových panelů, které v sobě mají zabudované potřebné zařízení. Nakonec propojíte konektory a můžete se začít saunovat.

Jak o infrasaunu pečovat

Pokud jste si zakoupili infrasaunu bez povrchové úpravy, tak dřevo z venkovní strany natřete tvrdým olejovoskem, který má dobré izolační vlastnosti. Z vnitřní strany je dobré dopřát dřevu parafínové oleje, které jsou vhodné jako impregnace proti vlhkosti a skvrnám. 

Jednou za čas je potřeba celou saunu vydrhnout jádrovým mýdlem.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít