Jak se vyhnout posprejované fasádě? Aplikujte speciální nátěr

 Dům 
19. dubna 2018 08:15 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Díky nátěru můžeme graffiti opětovně snadno odstranit Pixabay
Sousedův dům se stal pod rouškou noci terčem vandalů a fasáda domu skončila posprejovaná a počmáraná? Obáváte se, že podobně dopadne i váš dům? Investujte do preventivního opatření v podobě antigraffiti nátěru fasády.

Pořízení nátěru vám ušetří spoustu peněz za případné výdaje s odstraněním čmáranic a také spoustu času. Speciální složení totiž zajistí, že se barva nezapije do fasády domu a půjde snadno odstranit pouhým kartáčem a vodou. Díky ochrannému nátěru můžeme graffiti opětovně snadno odstranit. Pětilitrová nádoba vyjde zhruba na čtyři až pět tisíc korun.

Pro nanesení nátěru si nemusíte volat žádné odborníky, ale zvládnete to sami. S prací rozhodně nezačínejte například po dešti, podklad totiž musí být naprosto suchý. Záleží také na teplotě, ideální je +5 °C až +25 °C. Podklad i nátěr je nutné nanést v rovnoměrné vrstvě, nesmí se objevit nenatřená místa ani úsek s přebytkem nátěru.

Jednu vrstvu podkladu naneste na fasádu pomocí malířské štětky, válečku nebo stříkací pistole. Pokud máte fasádu z velmi hrubých a savých podkladů, aplikujte dvě vrstvy. Po nanesení podkladu přichází druhý den na řadu samotný nátěr. Před použitím ho důkladně promíchejte a nechte několik minut odstát. Na fasádu přijde nejprve první vrstva a až uschne, tedy zhruba po čtyřech hodinách, naneste finální druhou vrstvu.

Stačí kartáč

Pokud se přeci jen postupem času dům stane obětí vandala, ochranný nátěr zajistí snadnou likvidaci čmáranic. Postačí poničené místo postříkat vodou a vlhkým hadrem nebo houbou graffiti odstranit. Pokud je poničení závažnější, vezměte si na pomoc měkký kartáč a jemné čistidlo. Proces odstraňování tím i urychlíte. Odstraňování graffiti z větších ploch může být provedeno vysokotlakým čističem. Tryskou s plochým paprskem s maximální teplotou vody + 40 °C a tlakem maximálně 80 barů.

Zajímavým architektonickým prvkem je zelená fasáda, tedy porůstání vnějších stěn domu popínavými rostlinami. Jaké má výhody a nevýhody živá fasáda, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47