Bylinkovou zahrádku v kuchyni oceníte. Vytvořit si ji není složité

 Dům 
02. února 2019 12:43 / Marie Popelková
  0
📷
7 fotografií v galerii
Bylinkovou zahrádku v kuchyni oceníte Internet
V posledních letech je v oblibě trend využívat v kuchyni co nejvíce bio potravin. Díky tomu se v domácnostech velmi rozmáhá i pěstování čerstvých bylinek. Vytvořit si zahradu v kuchyni přitom není nijak složité.

Skvělé je, že právě čerstvé bylinky si mohou doma pěstovat i lidé, kteří nevlastní zahradu. Mini zahrada v kuchyni je navíc nejen zdrojem cenných surovin, ale vypadá i velmi esteticky. Na své domácí zahrádce můžete pěstovat například bazalku, rozmarýn, pažitku, petrželovou nať, oregano a mnoho dalších bylinek.

Způsobů, jak si v kuchyni vytvořit zahradu, existuje mnoho. Je třeba vždy zvážit i další okolnosti, například prostor či dostatek denního světla. Poradíme vám pár tipů, jak si miniaturní zahrádku v kuchyni vytvořit.

Klíčový je výběr bylinek

Než začnete řešit vlastní podobu vaší kuchyňské zahrádky, měli byste si ujasnit, jaké bylinky hodláte pěstovat. Každá bylinka vyžaduje jiné podmínky k pěstování a ne všechny tak možná budou ideální právě pro váš byt.

Bazalka – vyžaduje slunné místo a pravidelnou zálivku, nekropte však listy. Bazalka nesnáší chlad a průvan, je také náročná na živiny, proto ji pravidelně přihnojujte organickým hnojivem.

Máta – nemá ráda sucho. Daří se jí dobře v polostínu a nevyhovuje jí chlad a průvan.

Meduňka – je to velmi nenáročná bylina. Umístěte ji na slunné nebo polostinné místo a pravidelně ji přihnojujte. Se zálivkou to nepřehánějte.

Levandule – levandule se ráda rozrůstá, takže tomu přizpůsobte velikost květináče.  Umístěte ji na slunné místo. Zalévejte ji teprve, když substrát vyschne.

Pažitka a petrželka – tyto bylinky musíte častěji zalévat, nesmíte je však přelít. Vyhovuje jim polostinné místo a nemají rády průvan. Pravidelně je přihnojujte.

Rozmarýn a tymián – vyžadují slunné stanoviště, nepotřebují přílišnou zálivku. Přihnojujte je 2x měsíčně.

Oregano – vyžaduje slunné stanoviště, málo vlhkosti a nemusíte jej příliš hnojit.

Majoránka a saturejka – vyžadují dostatek světla, občas je přihnojte a přiměřeně zalévejte. Pozor na přemokření!

Domácí zahradničení

Na pěstování bylinek si nakupte vhodnou zeminu s přídavkem rašeliny. Zemina pro doma pěstované bylinky by měla být dobře propustná a bohatší na živiny než při pěstování venku na zahradě.

Obecně platí, že při pěstování doma mají bylinky větší nároky než při pěstování na záhonu. Vyžadují častější zálivku, zároveň je ale důležité rostlinky nepřelít. Zalévejte tedy raději pravidelně, ale jen mírně. Časem se naučíte vysledovat, kolik vody jaká bylinka potřebuje.

Bylinky vysazujte do květináčů s dostatečně velkým drenážním otvorem a vespod vytvořte ještě drenážní vrstvu z hrubšího písku nebo štěrku. To zajistí dostatek vzduchu pro kořeny a zabrání trvalému podmáčení. Do svrchní zeminy pak již jen vytvoříte důlek a zasadíte rostlinky vyjmuté z obalů, přihrnete je substrátem a mírně přitlačíte zeminu ke stonku. Na závěr už nezbývá, než pravidelně sklízet a zaštipovat, aby vám bylinky pěkně rostly a košatěly a vy mohli čerstvé bylinky v kuchyni využívat po celý rok.

Vysaďte znovu i trvalky

Některé bylinky, jako je třeba kopr nebo bazalka, jsou jednoletky a musíte je každý rok zasít nebo koupit sazenice. Při pěstování v bytě se ale doporučuje zasadit znovu i trvalky. Vzhledem k tomu, že rostliny neprošly zimním vegetačním klidem, nemusely by dobře prosperovat.

Ve vnitřních prostorech se například velmi dobře daří pažitce, petrželi, kopru, libečku, mátě, bazalce, tymiánu, oreganu, rozmarýnu nebo estragonu. Doma si lze snadno vypěstovat i různé druhy zeleniny, a to jen z odřezků a zbytků, jak jsme psali zde.

Pěstovat bylinky můžete v čemkoli, klidně i staré konzervě. Můžete si koupit také keramické květináče, použít oblíbený hrnek, který vám prasknul a nechcete ho vyhodit, misku nebo cokoli jiného. Fantazii se meze nekladou. Hezky vypadají i staré sklenice od okurek nebo marmelád, kterým tak vdechnete nový život. Stačí je dobře vymýt, na dno vložit vrstvu kamínků, dosypat substrátem a je jen na vás, jestli do nich zasadíte semínka nebo předpěstované sazeničky. A pokud nejste úplně zkušený bylinkář, natřete na sklenici pruh tabulové barvy a křídou si označte druh bylinky, kterou do sklenice dáte. Vlastní zahrádka pak může vypadat různě, inspiraci najdete ve fotogalerii pod článkem.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve