U garážových dveří nejde jen o vzhled. Důležitá je ochrana i bezpečnost celého domu

 Dům 
22. ledna 2019 12:11 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Garáž často bývá součástí domu Depositphotos
Garážová vrata musejí nejen dobře vypadat a ladit s domem, ale hlavně musejí nabídnout ochranu proti vniknutí a bezpečnostní prvky, které zamezí úrazům a také případným škodám.

Lidé mívají často v garáži kromě auta i další věci jako třeba penumatiky, jízdní kola, lyžařské vybavení na zimu, ale také zahradní techniku jako sekačku nebo křovinořez a další věci. Je tedy na místě, aby byla garáž dobře zabezpečená a nelákala zloděje. V opačném případě se může škoda vyšplhat do závratných výšin.

Více typů

Existuje několik typů garážových vrat. Klasická jsou jednokřídlá nebo dvoukřídlá, která vyžadují prostor pro otevírání. Při silném větru je musíte zajistit zarážkami, uvnitř ale nezabírají žádný prostor. Proti vniknutí dovnitř se používá zámek.

Výklopné dveře se otevírají vyklápěním do volného prostoru před garáží. Dávejte ale pozor na to, ať si nepřivodíte úraz hlavy, nebo k němu nepomůžete někomu ze sousedů nebo kolemjdoucímu. Existují i vrata sekční nebo výsuvná, která zabírají místo v horní části garáže.

Elektronická ochrana

Boční dveře zase nechávají strop volný a posunují se podél stěny. Volí se k nim dálkové ovládání. Díky své konstrukci jimi zloděj jen tak neprojde. Další dveře jsou rolovací, které se otevírají kolmo vzhůru a zasunují se do boxu připevněného na vrchní části garáže. Zaujímají minimum prostoru. Daj se ovládat dálkově i ručně.

Bez ohledu na typ můžete dveře chránit elektronicky. Můžete mít různá čidla přímo na vratech nebo pohybové čidlo uvnitř, případně si pořídit alarm. Opatřit si můžete kamerový dohled, a pokud je garáž spojená s domem, lze sáhnout i po bezpečnostních a protipožárních dveřích z garáže dovnitř domu.

Nezapomeňte pojištění

Kromě mechanického a elektronického zabezpečení nezapomínejte na pojištění. Pojistka může krýt nejen škody způsobené zloději, ale také požárem nebo přírodními živly jako vichřice, sníh nebo pád stromu, který se neudrží ve vichřici. Garáž se dá připojistit jako samostatný objekt včetně příslušenství.

Obezřetní můžete být i kvůli úrazům. Používejte ochranné lišty, pojistky, ale třeba i gumové součástky nebo optickou závoru. Díky nim se můžete vyhnout naštípnutím nebo zlomeným prstům nebo i něčemu horšímu.

Garážová vrata pravidelně kontrolujte a udržujte je čisté z obou stran. Při navíjení znečištěných lamel se mohou poškozovat, takže by časem mohly přestat fungovat a vyšlo by vás to na větší peníze. Čistěte nejen dveře, ale také vodicí kolejnice. O osvětlení do garáže jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47