Neobvyklý pomocník při úklidu: S okurkou vyčistíte zrcadlo, konvici i počmáranou zeď

 Dům 
24. ledna 2019 15:19 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Okurky nepatří jen do salátu Depositphotos
Neobvyklým pomocníkem do domácnosti při uklízení může být obyčejná okurka. Nedáte si ji na svačinu, nýbrž ji můžete použít na vyčištění nerezové baterie, konvice, ale také s ní můžete vyleštit zrcadlo nebo se s ní vrhnout na počmáranou zeď.

Okurku dáváme často do zeleninových salátů, jako přílohu k obědu a večeři, nebo tvoří základ dietní stravy. Výjimkou nejsou ani případy, že lidé ve velkém okurky zavařují. Součást jídla ale nemusí být jedinou funkcí, kterou tato zelenina má!

Baterie a konvice

Pokud se rozhodnete pro úklid, na některé věci můžete použít i neobvyklého pomocníka v podobě okurky. Díky ní dosáhnete lesku při čištěné nerezové baterie nebo konvice. Nechte na nerez chvíli působit šťávu z okurky a potom ho otřete měkkým hadrem. Výhodou je, že na povrchu nezůstávají skvrny, se kterými se často potýkáte v případě mytí vodou.

Konec mlžení zrcadel

Dopřáváte si rádi horkou vodu ve vaně, ale je pak problém, že se v koupelně nevidíte? Pokud vám vadí zamlžené zrcadlo, zamezíte tomu tak, že jeho okraje potřete právě plátkem okurky. Mělo by to zabránit zamlžení, takže se můžete vyhřívat a po koupeli nemusíte zrcadlo složitě drhnout, abyste se viděli.

Okurka místo gumy

Okurku můžete použít i jako gumu. Mnoho rodičů zažilo situaci, že si jejich děti spletly zeď s papírem a něco na ni namalovaly pastelkami. Pokud jste tento případ, právě okurka vám může pomoct. Obrázky vám pomůže zmizet neoloupaná okurka, která bude fungovat jako guma na tužku.

Vrzající panty

Pokud vám vržou dveře a každé jejich otevření už vám leze na nervy, opět sáhněte po okurce. Snadno si poradí i s tímto problémem. Nemusíte se tak umazat od oleje, stačí potřít panty okurkou a mělo by to mít stejný účinek.

Čisté boty

Další využití najde oblíbená zelenina i v případě, že máte špinavé boty. Stačí si ukrojit proužek oloupané okurky, boty s ním vyleštit a potom už je jen vytřít do sucha papírovým kapesníkem nebo hadříkem a budou se lesknout jako nové.

Odpuzovač slimáků

Okurka poslouží i na zahradě, protože odpuzuje slimáky. Plátky naskládejte na tácek z hliníku. Šťáva spolu s tímto kovem vytvářejí pro slimáky velmi odpudivé aroma, které však lidský čich vůbec nevnímá. O využití láku z okurek jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008