Dům z tradičních cihel je dobrá volba. Cihly se v létě nepřehřívají a v zimě hromadí teplo

 Dům 
20. března 2019 10:45 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Klasická cihla má dobré tepelné vlastnosti Depositphotos
Pokud se chystáte stavět dům, nic nepokazíte tradiční cihlou. Nabízí dobré bydlení po celý rok. V létě se zbytečně nepřehřívá, v zimě zase shromažďuje teplo. Díky novým technologiím se také přibližují k nulové energetické náročnosti domu.

Dobrou investicí do budoucnosti je zděná stavba. Dům z cihel má vždy na trhu dobré postavení. Důvodem je dlouhá životnost, dobré tepelné i zvukově izolační vlastnosti, ale také odolnost a tvarová stálost.

Plno novinek

V budoucnu se mají stavět domy s malou spotřebou energie, které jsou kryté z obnovitelných zdrojů. Výrobci cihel tomu jdou naproti a nabízí plno novinek jak v oblasti cihel samotných, tak v pálených střešních taškách i keramických cihlách.

Cihlové domy s pálenými taškami jsou bezúdržbové. Přírodní keramický materiál nevylučuje škodlivé látky a poskytuje zdravé bydlení. Pozitivem je bezpečná robustní kontrukce, stabilita a pevnost.

Stop hluku

Pokud nestojíte ani o hluk z ulice, cihla je taky to pravé. Na trhu jsou i speciální broušené cihly, které tlumí zvuk. Fungují na principu per a drážek, pro samotné zdění se používá zdicí pěna nebo malta na tenké spáry.

Kromě nižší hlučnosti nabízejí výrobci cihel i lepší tepelně izolační vlastnosti. Najdou se cihly, které splňují přísné požadavky pro pasivní domy a nepotřebují dodatečné zateplení. Tím můžete ušetřit peníze, protože zateplení znamená minimálně další desítky, ne-li stovky tisíc korun navíc.

Léto a zima

Klasické cihly jsou ale také kvalitní a mají lepší tepelnou kapacitu než ty předešlé. V létě i v zimě drží stálou teplotu. Znamená to, že se v létě nepřehřívají a vy nemáte doma jako ve skleníku. Naopak v zimě shromažďují teplo, takže nemusíte mrznout a zase ani tolik topit, že byste protopili majlant. U klasických cihel je zdění bez zbytečných ztrát materiálu a malty, díky speciálním pěnám lze dosáhnout i větší rychlosti.

Dobrým materiálem je i plná pálená cihla. Vyrábí se z cihlářské hlíny, do které se přidávají pomocné látky zvyšující tepelně izolační vlastnosti. Vzniklá hmota se pak drtí, mele a směs se pak tvaruje do pásu, který je řezaný na jednotlivé cihly.

Potom se cihly suší v sušárně, využívající zbytkové teplo z pece, aby se snížila jejich vlhkost zhruba na dvě procenta. Proces trvá více dní stejně jako pálení cihel ve velkých pecích při teplotě kolem tisíce stupňů Celsia. Co vše musíte zajistit před stavbou domu, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve