Výborné vychytávky na úklid kuchyně

 Dům 
23. července 2021 09:04 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Drobné vychytávky v kuchyni oceníte Pixabay
Ve vaší kuchyni probíhá každý den spousta činností a není divu, že máte občas nepořádek. Abyste si úklid co nejvíce usnadnili, mějte vždy při ruce rozprašovač s univerzálním prostředkem.

Much se ve vaší kuchyni zbavíte pomocí speciální mucholapky a s potravinovými moly zatočí bobkový list.

Zázračný sprej proti bakteriím

V našich obchodech se prodávají drahé antibakteriální čisticí prostředky, vy si během chvilky můžete doma vyrobit levnou a přitom účinnou variantu. V rozprašovači promíchejte 100 ml technického lihu, 100 ml vinného octa a 150 ml vody. Pro vůni můžete přidat pár kapiček citronové šťávy. Tímto roztokem postříkejte zašpiněné povrchy, nejen kuchyňskou linku, ale i obklady a baterie. Pak už nemusíte nic utírat ani leštit, protože směs se odpaří.

Čištění dřezu a odpadu

Kolem dřezu se v teple shromažďují nepříjemné pachy. Na mikroskopických částečkách zbytků jídla se totiž velmi líbí choroboplodným zárodkům. Účinným pomocníkem v tomto případě je technický líh. Nejlepší je, když ho nalijete do rozprašovače a dřez s ním postříkáte. Potom už ho stačí jen vytřít hadříkem a dřez bude jako nový. Do špatně odtékajícího odpadu u dřezu nasypte šálek kuchyňské soli, pak šálek jedlé sody a potom to zalijte jedním litrem vroucí vody. Díky této směsi bude dřez lépe odtékat a nežádoucí zápach, který se šíří z odpadní trubky, rychle zmizí. 

Mastné zdi?

Při sebevětší opatrnosti při vaření se někdy stane, že při smažení postříkáte i zeď. Není potřeba hned shánět malíře a barvu. Máte-li bílou malbu, určitě si poradíte sami. Mastné fleky na stěnách otřete chlorovým bělidlem, ale před použitím ho musíte zředit vodou v poměru 4 : 1. Vzniklou směs naneste na zeď vlhkou houbou, nezapomeňte se chránit gumovými rukavicemi. Druhou možností je použití sody. Jedlá soda je skvělý odmašťovač a poradí si i s fleky na zdi. Stačí, když smícháte jeden a půl lžíce sody se čtvrt litrem teplé vody, směs nalijte do rozprašovače a postříkejte postižené místo. Vyčkejte minimálně 10 minut a poté ji hadříkem setřete tak, abyste nesetřili omítku. Další průšvih můžete čekat od malých dětí. Chvilku jste nebyli ve střehu a už vám dítě počmáralo stěnu tužkou. Malbu zachráníte, když čmáranici přetřete kouskem žitného chleba a s „výkresem“ zatočí i plastická guma.

Jak zatočit s moly

Už se vám někdy stalo, že jste seděli u oběda či večeře a kolem hlavy začali poletovat moli? Vajíčka, z nichž se vylíhnou moli, si často přinesete domů přímo z obchodu. Je nutné je zavčas zničit, a to tak, že dáte sáček s moukou nebo rýží alespoň na dva dny do lednice. Sypké potraviny uchovávejte v uzavřených dózách, ochráníte je před moly tím, že do nich dáte několik bobkových listů. Dále čtěte: Už nemusíte váhat, zda je nádobí vhodné do mikrovlnné trouby. Udělejte si rychlý test.

Zdroj: prozeny.czhousewifehowtos.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47