Pravidla, kterých je dobré se držet, pokud máte malé prostory

 Dům 
12. března 2019 12:05 / Marie Popelková
  2
📷
4 fotografie v galerii
Někdy se vyplatí dělat přesný opak toho, co vám někdo radí Depositphotos
Stejně jako v umění také v designu interiéru platí, že se nejdříve musíte naučit pravidla proto, abyste je mohli začít porušovat. Jedna z možností, kterou při zařizování bytu máte, je, že budete dělat přesný opak toho, co radí konvenční designéři. Ačkoliv to zní neuvěřitelně, v případě malých prostorů tím můžete docílit, že budou více funkční.

Jestli už znáte nějaké triky pro zařizování stísněných prostorů, je na čase, abyste se přestali bát je začít porušovat. Zde je několik pravidel, na které můžete zapomenout mezi prvními.

Vyvarujte se tmavých barev

Toto pravidlo je v dnešní době už spíše mýtem. Přirozené světlo je rozhodně plus pro jakoukoliv místnost, ale rozhodně není podmínkou pro úspěšně zařízený malý pokoj s tmavými stěnami. Důležitější je kvalitní osvětlení s možnostmi různé intenzity světla. Dejte si pozor, aby byly osvětlené různé úrovně od stropu, přes stěny až po úroveň očí. S dobrým osvětlením bude dobře fungovat jakákoliv barva stěn.

Použijte k sezení stoličky

Stoličky mají své výhody. Většinou nemají opěradlo a nezabírají na zemi tolik místa. Na druhou stranu budou zdůrazňovat fakt, že pokoj je natolik malý, že se vám do něj nic nevejde. Místo nich můžete použít kompaktní křesílka.

Vybírejte nábytek úměrně rozměrný k prostoru

Působí to logicky – malý prostor, malý nábytek. Lidé si často myslí, že umístění několika kusů malého nábytku způsobí, že bude pokoj působit prostorněji. Je naopak lepší vybrat pár větších kusů, obzvláště nízkého, skladného nábytku. Díky této strategii budou místnosti působit vzdušněji, především když k nim přidáte velký kobereček ve světlé barvě. Velikost koberečku určuje velikost vizuálního prostoru, který se snažíme vytvořit.

Držte se neutrálních barev

Cílem je prostor rozjasnit a rozšířit, ale neutrální barvy mohou mít opačný efekt. Výraznější barvy udělají velký rozdíl, protože díky nim má oko potřebu putovat z bodu na bod. Namísto toho, abyste viděli prostor jako jedno místo, oko se bude zaměřovat na jednotlivé momenty. Čím více takových „momentů“ vytvoříme, tím větší bude pokoj působit. Zde je několik dalších tipů, jak v menším prostoru pracovat s barvami.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod