Topná sezona je za dveřmi. Připravte radiátory na zimu

 Dům 
03. října 2019 06:19 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pomocníkem vám může být i vysavač Depositphotos
S příchodem sychravého počasí už začínejte odpočítávat dny k zahájení topné sezony. Pro správné fungování radiátorů je nezapomeňte důkladně očistit.

Do čištění se pusťte ještě před začátkem topné sezony, radiátory totiž mnoho měsíců sloužily spíše jako nechtěné lapače prachu. Úklid rozhodně nenechávejte na dobu, kdy začnete topit. V tom případě si můžete koledovat o dýchací obtíže, které by mohl teplem rozptýlený prach způsobit.

Mimo to se na radiátoru usazuje velké množství částečně rozloženého organického materiálu v podobě kůže, vlasů i mrtvého hmyzu. V deskových radiátorech je množství otvorů, kterými proudí ohřívaný vzduch. Pokud jsou v otvorech pavučiny a prach, brání proudění vzduchu, čímž snižují rychlost vytápění a dokonce se takové radiátory stávají ekonomicky méně výhodné, než když jsou vyčištěné.

Komplikovanější čištění

Existují různé typy radiátorů, klasické jsou staré žebrové, u kterých je proces čištění komplikovanější. Vhodným pomocníkem je vysavač s dlouhou a úzkou hubicí. Díky ní se dostanete mezi žebra a vyčistíte s ní prostor i za radiátorem. Pokud vhodný nástavec nemáte, poohlédněte se doma po úzké štětce na nádobí. Největšího prachu se zbavte nasucho a následně vezměte šatní ramínko nebo tyč od smetáku. Kolem vhodného pomocníka omotejte hadr namočený v teplé vodě a radiátor důkladně umyjte. Použijte mýdlovou vodu, prach totiž bývá ve většině případů mastný a samotnou vodou by šel odstranit velmi těžko.

Na závěr použijte hadr namočený v saponátovém roztoku. K tomuto postupu je potřeba dostatečně dlouhý hadr, malý hadřík by svůj účel nesplnil. Připravený hadr protáhněte žebrem radiátoru, chyťte za druhý konec a pohyby rukou, jako když pilujete ruční pilou, umyjete jednotlivá žebra. Jak vyčitit krb, jsme psali zde.

V případě, že máte v domácnosti ploché radiátory, práci skvěle odvedete pomocí natěračského štětce, takzvaného zárožáku. Lze ho koupit v obchodě s malířskými potřebami a vybrat si lze z různých délek i šířek. Zárožák koupíte do padesáti korun a dostanete se s ním i dovnitř topení. Pokud v obchodech trošku zapátráte, narazíte na speciální štětce určené přímo pro čištění radiátorů, jejich cena se pohybuje okolo sta korun.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod