Hledáte bezúdržbovou pokojovku? Vsaďte na překrásnou řasokouli

 Dům 
21. září 2019 09:11 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pěstování řasokoule zvládne i úplný amatér Internet
Nedaří se u vás pokojovkám, a přesto byste chtěli mít doma trochu zeleně? Vsaďte na řasokouli. Nenáročnou rostlinku, která je krásným doplňkem každého interiéru a vydrží i deset let.

Řasokoule je druh zelené řasy, který se přirozeně vyskytuje v horských jezerech na Islandu, ve Skotsku, v Rakousku a na ostrově Hokkaidó v Japonsku. Je typická svým kulatým tvarem a semišovým vzhledem. Její pěstování je opravdu velmi nenáročné, takže to hravě zvládnou i děti.

Nenáročná

Řasokoule je skutečně nenáročnou rostlinou. Nelze ji totiž přelít, nepotřebuje neustále doplňovat živiny a bez vody vydrží i několik dní. Jediné, co potřebuje, je dostatek světla, občas poválet v dlaních nebo pod proudem studené vody, aby si zachovala svůj kulatý tvar.

Doplněk akvária i jezírka

Kuličku můžete pěstovat buď společně v akváriu s rybičkami, v zahradním jezírku nebo samostatně. Pokud ji dáte do zajímavé skleněné nádoby, na jejíž dno dáte třeba kamínky, písek, či mušle, vytvoří vám skutečně zajímavý doplněk interiéru. Stejně tak se může stát úžasným doplnkem rostlinného akvária. Více na toto téma jsme psali zde. Řasokoule miluje studenou vodu, buď z přírodního jezírka nebo potoka. Nahradit ji však můžete i převařenou kohoutkovou vodou. Vodu je dobré každých čtrnáct dní měnit. Čas od času k ní dejte ruku a trochu s ní pootáčejte, aby si stále držela svůj kulatý tvar. 

Žije ze světla

Další nespornou výhodou této řasy je, že ji nemusíte ničím živit. Žije z fotosyntézy, takže jediné, co jí dopřejte, je dostatek slunečního světla. Nejčastěji se řasokoule drží u dna, ale občas vyplave na hladinu díky bublinkám kyslíku uvolněným při fotosyntéze. Asi jedinou nevýhodou této rostliny je fakt, že roste poměrně pomalu, asi 5 mm za rok. Takže proto je lepší pořídit si kuličky rovnou v té velikosti, jakou požadujete, místo dlouhého čekání, než dorostou.

Když je něco špatně

Pokud začne řasokoule měnit barvu, nejpsíš hnije. Příčinou může být nečistá voda nebo malá nádoba, ve které se voda rychle ohřeje a také rychle kazí. Řasu proto propláchněte čistou vodou a uhnilá místa opatrně odstřihněte. Pak jí vyměňte vodu a dejte do větší nádoby. Při proplachování si dejte pozor, abyste na ni nepustili příliš silný proud vody. Mohl by ji roztrhnout. Pokud by se tak stalo, opatrně ji svažte kouskem provázku. Když už se rozpadne, je to ideální čas pro namnožení. Rozdělte řasu na více kusů, svažte je a občas koulejte, dokud nedorostou.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?