Kobercům rozhodně neodzvonilo. Jsou hebké, teplé a tlumí hluk

 Dům 
03. ledna 2020 12:36 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Koberce můžete mít ve více místnostech Depositphotos
V posledních letech lidé volí plovoucí podlahy, PVC, vinyl nebo dlažbu. Do pozadí ustupují koberce, které jsou většinou už jen doplňkem. Mají přitom mnoho výhod, díky kterým se nemusíte bát je zvolit. Hodí se téměř do všech pokojů.

Na trhu je široká škála koberců, které jsou si v něčem podobné a v dalších věcech jsou zásadně rozdílné. Existuje spousta barev a materiálů, takže si můžete vybírat podle svého gusta do každé místnosti jiný koberec. Použít jej můžete do ložnice, obývacího nebo dětského pokoje a lze jej dát i do části kuchyně. Příliš vhodný není přímo u kuchyňské linky, kde se může kvůli vaření zašpinit, a vhodný není do koupelny, kam se dává spíš dlažba a na ni jen malý kobereček, aby člověk neuklouzl.

Rychlá pokládka

Koberce mají mnoho výhod. První z nich je snadná a rychlá pokládka. Například oproti pokládání dlažby je to hračka, zvládne to i absolutní antitalent. Koberec je navíc příjemný na dotek. Čím více huňatý koberec, tím příjemnější na dotek to je. Existují také koberce, které mohou při pouhém doteku připomínat hebký zvířecí kožíšek.

Koberec má také výborné tepelné izolační vlastnosti. Dokáže udržet až čtvrtinu tepla v interiéru. Navíc znatelně tlumí hluk. Některé druhy umí regulovat i vzdušnou vlhkost, což ocení především alergici, pro které jinak nemusejí být koberce tím pravým ořechovým.

Kromě různých barev a provedení je výhodou koberců i nízká cena. Může si je pořídit každý obyčejný člověk a nemusí při tom utratit majlant. Samozřejmě ale existují i drahé koberce, které jsou o to kvalitnější a luxusnější. Syntetické koberce bývají většinou levnější, koberce z přírodních materiálů zase dražší.

Stejně jako jiné podlahové krytiny mají koberce i své nevýhody. Patří mezi ně například nižší životnost. Jsou také náchylné na poškození ve využívanějších místech. Odírají se od nábytku a podobně nebo se v nich vyšlapávají cestičky. Je u nich také složitější údržba. Zatímco dlažbu jen jednou za čas utřete vlhkým hadrem, koberec musíte často vysávat a občas i vyprášit.

Syntetické a přírodní

Proto si položte otázku, kde bude koberec položený, jakou by měl mít funkci a kolik za něj chcete utratit. Je rozdíl pořizovat koberec do obýváku, kde má být reprezentativní, nebo do komerčních prostor, kde bude více zatížený.

Existují syntetické a přírodní koberce a tři základní výrobní technologie koberců. Nejpracnější i nejkvalitnější jsou tkané koberce, které se většinou vyrábějí přímo na zakázku. Proto se prodávají po kusech a jsou velmi drahé. Další jsou všívané koberce, u kterých lze sladit poměr mezi cenou a kvalitou. Proto je většina koberců všívaná. Nejnižší kvality a také za nízkou cenu vznikají koberce strojovým vpichováním, které se hodí do místností, kde se počítá s častou výměnou. O podlahách jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve