Nejlepší trik, jak oživit nábytek. Vyvarujte se ale zbytečných chyb

 Dům 
02. dubna 2018 16:08 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Osvěžte vzhled starého nábytku, který máte doma Shutterstock
Možná je to jeden z nejstarších, ale zároveň i jeden z těch nejefektivnějších triků, jak vdechnout nový život starému nábytku. I když natírání není nijak zvlášť složitý proces, zde je pár tipů, jak se vyhnout nechtěným chybám.

Důležitá je příprava

Základní chybou je pustit se do natírání bez toho, aniž bychom pečlivě připravili jak nábytek, tak prostor, ve kterém budeme pracovat. I když je chystání ochranných fólií nebo v některých případech rozkládání nábytku nudné, jsou to součásti procesu, které se nedají vypustit. Ušetříme si práci, kterou bychom jinak po natírání strávili čištěním všech umazaných věcí. Zabere to více času na začátku, ale když věci uděláte pořádně, předejdete problémům v budoucnosti.

Předem opracujte nábytek

V závislosti na typu projektu bude potřeba buď sundat z nábytku starou barvu, nebo jej alespoň trochu obrousit. Jestli používáte neprůhlednou barvu, není nutné tu starou sundávat, pokud není popraskaná nebo se neloupe. Alespoň trochu nábytek obrousit, ale rozhodně není na škodu. Zároveň dávejte pozor, abyste nepoškodili dřevo pod barvou. Když budete chtít nábytek ještě před aplikováním namořit, sundání staré barvy se nevyhnete.

Chraňte i sebe

Buďte opatrní, jestli se chystáte používát například přípravky na odstraňování starého nátěru, které obsahují agresivní chemikálie, které dokáží rozežrat barvu nebo lak. Naše kůže je vůči nim obzvláště zranitelná. Z toho důvodu nezapomeňte chránit ruce pracovními rukavicemi a oči ochrannými brýlemi.

Zbavte se prachu

Po obroušení nábytku na něm zůstane vrstvička jemného prachu. I to nejmenší množství prachu může zničit jinak dokonalý nátěr. Proto si dejte záležet, abyste celý kus nábytku pořádně otřeli navlhčeným hadříkem předtím, než se pustíte do zbytku práce.

Jestli máte na zahradě dřevěný nábytek, bylo by dobré po zimě zkontrolovat, v jakém je stavu. Zde je několik tipů, jak na to.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod