Ocet má všestranné využití. Vyčistí zašlý nerez, kuchyňskou linku nebo záchodovou mísu

 Dům 
19. ledna 2021 09:15 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Domácnost se dá uklidit i bez chemických přípravků Depositphotos
Univerzální čistidlo, léčivá látka, dezinfekční prostředek. To všechno zastane ocet. Navíc je levný, snadno dostupný a šetrný k přírodě. Zapomeňte na drahé přípravky a používejte obyčejný ocet. Hodí se při úklidu, odstranění zápachu, praní prádla, údržbě auta i péči o tělo.

Ocet ve vaší domácnosti nepatří jen do kuchyně. Hospodyňky mají láhev s octem vždy připravenou po ruce, jelikož zastane práci mnoha speciálních a drahých přípravků. 

Úklidový prostředek 

Využijte účinky octa k dokonalému úklidu. Postačí roztok obyčejného octa s vodou, který můžete obohatit výluhem z citronových slupek. Takový přípravek likviduje mastnotu, odstraňuje nečistoty a čistí povrch. Houbičkou namočenou v octu se vyčistí a odmastí povrchy v kuchyni. Špinavé mastnoty zbavíte i kuchyňskou digestoř či žaluzie, stačí je vyčistit pomocí octa s vodou.

Octový roztok skvěle nablýská nerezové povrchy. Naneste ocet na nerezový sporák či dřez, vyčistěte a vyleštěte jej suchým hadříkem. Ocet vám usnadní mytí a leštění oken. Přidejte odměrku octa do vody a okna umyjte obvyklým způsobem. Vyždímaný hadřík s octovým roztokem se hodí pro odstranění prachu z klávesnice. Na ošetření dřevěného nábytku si vyrobte speciální čistidlo. Do půl litru vody přidejte pul šálku jablečného octa a lžíci olivového oleje. 

Ocet nejen uklízí, ale i dezinfikuje

Dezinfekčních účinků octa využijte při úklidu podlahy, kuchyňské linky i čištění toalety. Přidejte dávku octa do vody pro stírání podlahy a ukliďte jako obvykle. Stejně postupujte při úklidu kachlíků v koupelně či povrchů kuchyňské linky. Ocet v kombinaci s jedlou sodou vám vyčistí zašlou toaletu. Hadříkem namočeným v octu otřete všechny části záchodové mísy, nechte působit a nakonec opláchněte. Ocet oceníte při likvidaci plísní, například ve sprchovém koutu nebo v rozích místnosti. Vinný ocet nařeďte v poměru 1:1, dejte do sprejového rozprašovače a aplikujte na postižená místa.

Likvidace zápachu

Univerzální odstraňovač zápachu získáte smícháním půl dílu jablečného octa a půl dílu vody. Naplňte směs do rozprašovače a když se objeví zápach, stříkněte volně do místnosti. Zápach z odpadů odstraní půl šálku jedlé sody zalité šálkem octa. Až směs přestane pěnit, vyčistěte umyvadlo či dřez a propláchněte ho horkou vodou. Dále čtěte: Vyrobte si zázračný jablečný ocet doma.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod