Jak se zbavit dětských čmáranců na zdi, nálepek, nebo žvýkaček na koberci

 Dům 
02. ledna 2021 15:58 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Děti si někdy spletou zeď s papírem Depositphotos
V domácnosti s dětmi se občas může stát, že vám vaše ratolesti vytvoří čmárance na zdi, jindy nálepkami polepí vše okolo a nebo můžete pro změnu objevit třeba žvýkačku v koberci. Není ale důvod k panice. Řádění dětí lze naštěstí napravit.

Důležité je vědět, jak se pohromy zbavit. Na každý problém existuje trochu jiné řešení.

Na nálepky zabírá ocet i fén

Celý váš dům nebo byt se postupně mění v nálepkovou galerii? Chvilku je to sice možná pěkné, ale třeba jednou, až děti dospějí do puberty, bude vhodné se nálepek zbavit. Nálepky ze dřeva dostanete snadněji poté, co na ně necháte působit ocet. Na skle si vypomůžete kuchyňským olejem. Když to nezabere, zkuste kombinaci tepla a škrabky. Ideálně se vám k tomu bude hodit fén na vlasy a z auta si doneste škrabku, kterou v zimě čistíte skla od zmrazků. Její výhodou je, že vám nepoškrábe povrch.

Jak na žvýkačky

Když si potřebujete osvěžit dech nebo zahnat stres, žvýkačky nemají chybu. Na koberci nebo oblečení je ale nikdo nevidí rád. Většina doporučovaných receptů pracuje s domácí chemií. Funguje vytvoření extrémně kyselého prostředí pomocí octa a tepla. Pokud je žvýkačka nalepená na oblečení, lze na ni aplikovat ocet a pak z opačné strany látky postižené místo přežehlit. Textil můžete také několikrát ponořit do horké vody. U velkého koberce ale tato metoda použít nejde. Tam lze použít fígl s ledem. Vložte hrst ledových kostek do uzavíratelného sáčku a ten pak přiložte přímo na žvýkačku. Vlivem chladu zkřehne a vy se ji potom pokuste ostrým nožíkem opatrně odstranit.

Hřejivé teplo pomáhá

Nejrůznější přilepené háčky či věšáčky jsou určitě praktické, ale občas vás prostě omrzí. Možná je chcete vyměnit za jiné. Háčky a věšáčky přichycené k podkladu drží moc dobře. Silou je můžete ulomit, dlátem poškodit podklad a nožem poškrábat. Než je začnete odstraňovat, vydatně je nahřejte fénem, horký vzduch rozvolní lepidlo a je velká šance, že je pak odstraníte, aniž byste zanechali na podkladu lepivou stopu. 

Odstranění dětských malůvek ze zdi

Je krásné, když vaše děti rozvíjejí svůj talent. Ale ne každý docení talent svého dítěte, když se jeho malby z voskovek či barev objeví na zdi. Voskovky není snadné jen tak snadno přetřít novým nátěrem, z podkladu stále vystupují. Lze je však vyčistit pomocí hadříku a kuchyňské jedlé sody. Počítejte ale s  tím, že voskovek se sice zbavíte, ale určitě se nevyhnete novému nátěru. Pastelky se dají vygumovat a funguje na ně zubní pasta. Dále čtěte: Mastné fleky na stěnách vám pomohou zlikvidovat obyčejní a levní pomocníci.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve