Jak rychle namnožit oblíbenou pokojovku. Stačí přidat oves

 Dům 
06. ledna 2021 09:10 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vyzkoušejte starý způsob množení rostlin našich babiček Depositphotos
Jestli si rádi pěstujete doma pokojové rostliny a ještě raději si je sami množíte, poradíme vám jednoduchý způsob, díky němuž vám květina vždy zakoření. A klidně i během zimy.

Umění množit rostliny se hodí nejenom zahrádkářům, ale také obyvatelům bytů, kteří si rádi pěstují pokojové rostliny a rádi by měli doma nějaký nový kousek. Domácí množení má jednu velkou výhodu - je totiž zdarma. Přitom není vůbec nijak náročné, zvláště, pokud použijete jeden starý fígl našich babiček.

Řízkování

Nejjednodušší a nejefektivnější způsob množení rostlin je pomocí řízkování. Stačí si vyhlédnout květinu, kterou chcete namnožit, a kousek z ní odstřihnout. Ustřihnutou rostlinku můžete ještě před výsadbou nechat naklíčit ve vodě. Ale není to úplně nezbytné.

S pomocí ovsa či pšenice

Vybranou část rostliny je potřeba vsadit do vhodného substrátu. Ten vybírejte podle typu rostliny. Do zeminy udělejte důlek hluboký asi 3 až 4 cm. A teď to nejdůležitější. V obchodech se semínky si kupte oves nebo pšenici. Stačí vám jedna hrstka této obiloviny, kterou nasypete do důlku a nad ní zasadíte řízek. Ten poté zahrňte půdou a zalijte. 

Proč obiloviny

Možná si kladete otázku, proč používat pro množení právě oves nebo pšenici. Je to jednoduché. Oboje obiloviny dodají rostlinám celou řadu důležitých živin. Oves aminokyseliny, železo, hořčík, zinek a fosfor, pšenice dusík, draslík, vápník nebo fosfor. Jde vlastně o přírodní hnojivo, které byste rostlině jinak museli dodávat uměle.

A co dál

Asi po týdnu počítejte s tím, že vám obilí začne klíčit a vyroste. Ve chvíli, kdy bude mít asi centimetr, vezměte nůžky a vyčnívající klíčky zastřihněte. Takto postupujte pořád dokola, než oves či pšenice přestanou růst. Uvidíte, že rostlina vám krásně zakoření a poroste jak divá. A to vše bez dalšího hnojení. Psali jsme také: Přesazování orchidejí není stejné jako u jiných rostlin, má své specifika.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve