Skořápky od vajec vám mohou dobře posloužit v domácnosti. Pár tipů, jak je využít

 Dům 
16. ledna 2021 11:07 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Vaječné skořápky můžete ještě zužitkovat v domácnosti Pixabay
Ať už si pochutnáte na vejcích připravených na jakýkoli způsob, vždy vám zůstane spousta skořápek jako odpad. Tyto skořápky ale v žádném případě nevyhazujte, mají totiž ještě své využití.

Přestože spousta lidí považuje skořápky z vajíček za obyčejný odpad, byla by obrovská škoda je jen tak vyhodit do koše. Vaječné skořápky totiž obsahují řadu chemických látek, které vám dokáží v domácnosti ještě pomoci.

Skořápky jako čistič na nádobí

Vaječné skořápky vám mohou pomoci například v kuchyni při mytí nádobí. Hravě si totiž poradí s usazeninami například od čaje či kávy v hrníčcích, zvládnou však i připálené hrnce.

Postačí, když do nádoby dáte trochu nadrcených skořápek, zalijete je trochou vody a přidáte ještě trochu citronové šťávy. Kyselá citronová šťáva totiž bude působit jako odmašťovač a vaječná skořápka zase nahradí drátěnku. Směs takto nechte působit alespoň přes noc, ráno jen vše pečlivě opláchněte a usazeniny a připáleniny budou pryč.

Bělící prostředek na prádlo

Skořápky najdou své uplatnění také při praní prádla. Pokud máte některé kusy bílého prádla zaprané, můžete vyzkoušet bělící prostředek vyrobený z vaječných skořápek. Vaječné skořápky totiž mají povrch, který dokáže pohlcovat nečistoty.

Stačí, když do látkového pytlíčku vložíte hrst drcených skořápek a přidáte k nim několik plátků citronu. Pytlík pak jednoduše vložte přímo do bubnu pračky k bílému oblečení a nechte prát. Uvidíte, jak bude prádlo dokonale vybělené.

Uleví vaší pokožce

Z vaječných skořápek si můžete vyrobit i jednoduchou, ale účinnou domácí kosmetiku. Můžete si vyrobit například vodičku, která vám dokonale zklidní podrážděnou kůži a zbaví vás nepříjemného svědění, například při vyrážce či po hmyzím bodnutí. Stačí nadrcené skořápky rozpustit ve sklenici v jablečném octu. Potrvá to sice pár dní, ale uvidíte, že výsledek stojí za to.

Vyrobit si můžete také pleťovou masku. Skořápky však bude nejprve potřeba připravit. Nejprve je zbavte všech povrchových nečistot, a poté je nechte několik minut v troubě předehřáté na dvě stě stupňů Celsia. Skořápky tak budou zbaveny všech bakterií a zároveň zkřehnou.

Skořápky si následně namelte na jemný prášek, využít k tomu můžete například mixér. Prášek následně smíchejte s jedním rozšlehaným bílkem a trochou kokosového oleje. Všechny ingredience vypracujte do jemného krému, a pak už jej můžete nanášet na pleť. Minerály obsažené ve skořápkách vaši pleť vyživí a zvláční. Po čtvrt hodině působení masku opláchněte.

Skořápkové hnojivo

Vaječné skořápky můžete použít také jako hnojivo pro vaše rostliny. Pokud máte pokojovky, které vyžadují přísun vápníku, můžete tuto potřebu zabezpečit skořápkami. Stačí, když do hlíny v květináči uděláte malý důlek, do kterého zahrabete nadrcené skořápky. Ty už pak jen budou vyživovat zeminu a rostlinám se bude skvěle dařit. Vaječné skořápky můžete upotřebit také na zahradě. Naše tipy najdete zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008