Kombinace krbu a digestoře může být doslova smrtící

 Dům 
10. února 2022 14:39 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Celý problém tkví v cirkulaci vzduchu Depositphotos
Zvažujete do svého domu pořídit krb? Pak pozor. V kombinaci s digestoří můžete vytvořit doslova smrtící místnost.

Nic se nevyrovná pohledu na hořící oheň a zvuku praskajícího ohně. Navíc vytápěním v krbu můžete uspořit i nějakou tu korunu za vytápění. Jenomže to má i své úskalí. Kamna totiž nasávají vzduch v místnosti stejně, jako je tomu u digestoře. A to je poměrně vážný problém. Co hrozí a jak tento problém řešit?

Obrácený tah

Problémem moderních domů je fakt, že bývají velmi dobře tepelně izolované. A především se to týká oken, kterými do místnosti zvenčí proniká vzduchu jen opravdové minimum. Pokud si zapálíte oheň v krbu, ten vás z části zbavuje vzduchu, a vzniká tak mírný podtlak. Jestliže k tomu ve stejné místnosti zapnete i digestoř, může podtlak v místnosti narůst do takové míry, že se vzduch začne zpět přisávat tam, kde je odpor nejmenší, tedy komínem. Výsledek? Obrátíte tah kamen a do pokoje je nasáván jedovatý oxid uhelnatý. A ten je, jak je známo, jedovatý.

Dobrý projekt

Důležité je myslet na tento fakt už při projektování nového domu a do stavby zahrnout například kamna nebo krbovou vložku s venkovním nasáváním vzduchu. Pokud si ale rekonstruujete starší dům, může být taková přestavba hodně komplikovaná a především finančně nákladná. Pak máte na výběr ze dvou možností.

Často větrejte

Pokud už máte kompletně nakoupené veškeré vybavení včetně digestoře, pak myslete na to, že je potřeba ve chvíli, kdy vaříte, velmi často větrat. Stačí pootevřít okna na tzv. mikroklima, aby mohl být do místnosti přisáván vzduch. Nesmíte však na to zapomenout, jinak by vám hrozila otrava oxidem uhelnatým. V každém případě si určitě pořiďte speciální hlásič, který vám bude měřit hladinu CO v místnosti a v případě nebezpečí vás na to upozorní. Jak vybrat ten nejvhodnější do vašeho interiéru se dočtete zde

Digestoř s cirkulací

Druhou možností je koupit digestoř, která je vybavena recirkulačním režimem. Taková digestoř  neodvádí páry ven, ale ty cirkulují přes filtry a vrací jej zpět do místnosti. Dost možná, že si nebudete muset pořizovat ani novou digestoř. Drtivá většina z nich už touto funkcí disponuje automaticky.  Zpravidla stačí ve stávající digestoři překlopit klapku, která přesměruje proudění vzduchu, a do digestoře osadit uhlíkové filtry. Nevýhodou sice je, že filtry je nutné pravidelně měnit, ale na druhou stranu ochrana zdraví je přednější. 

Zdroj: zena-in.cz, oko24.cz

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod