K důkladnému úklidu bytu vám může pomoci i sníh. Využijte jeho sílu na maximum

 Dům 
24. ledna 2022 07:44 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Zákadním předpokladem je použít opravdu čistý sníh Depositphotos
V posledních dnech není venku nouze o sníh. Měli byste toho náležitě využít, a to nejen k lyžování nebo sáňkování, ale i k úklidu. Sníh je totiž nedoceněný pomocník. Díky němu bude váš byt opět jako ze škatulky.

Starší ročníky to asi nepřekvapí, mnozí už ale i tak možná zapomněli na to, jakým pomocníkem při gruntování bytu může sníh být. Alespoň tedy pokud máte doma koberce. Právě díky sněhu je totiž můžete skvěle vyčistit a barvy oživit takřka k nepoznání.

Kdo má koberec natažený v celé místnosti a ještě přilepený k podkladu, bude to mít složitější. Jestli však máte možnost koberec srolovat a vynést ven, rozhodně to udělejte. Budete překvapeni, co s ním obyčejný sníh dokáže. Jestli nevěříte, můžete  si účinky sněhu vyzkoušet jen třeba na malém kusovém koberci nebo koupelnové předložce.

Sněhová očista

Zákadním předpokladem je použít opravdu čistý sníh. Pokud máte zahradu nebo dvorek, máte vyhráno. Koberec na sníh položte lícem dolů a nechejte ho takto ležet tak hodinu nebo dvě. Špína se za tu dobu vsákne do sněhu a koberec zůstane takřka suchý. Pak už ho stačí jen vyklepat a je zase jako nový.

Jde to i jinak

Druhou osvědčenou variantou je nasypat sníh rovnou na koberec. Koštětem potom stačí sníh roztírat. Postupně, jak bude sníh vsakovat špínu, se bude jeho barva měnit ze sněhobílé na šedou až černou. Nakonec je třeba koberec opět vyklepat. 

Když musí koberec zůstat v bytě

Kdo by chtěl sněhovou očistu aplikovat na koberci, který nelze srolovat a vynést ven, může si domů donést v kyblíku dostatečné množství sněhu a kartáčem nebo smetákem sníh po koberci pořádně rozetřít. Protože ale pak není možné koberec jednoduše vyklepat, budete potřebovat vysavač určený na mokré vysávání. Jím pak zbytky sněhu z koberce snadno odstraníte.

Se sněhem je třeba pracovat poměrně rychle, aby se neroztopil a nevsákl do koberce. Je proto vhodnější postupovat po menších částech. Obzvláště tehdy, pokud sněhem čistíte koberec v místnosti, kde se normálně topí. V interiéru také pomůže, když zavřete dveře a naopak dokořán otevřete okno. Vzduch se trochu ochladí, což vám dá více času na práci.

Zdroj: newenngland.com, anyclean.co.uk.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47