Vyzdobte si vstup do domu netradičně. Věnec ze sukulentů vám vydrží i několik let

 Dům 
15. prosince 2021 09:12 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Věnec ze sukulentů má osobité kouzlo Unsplash
Mnozí lidé si rádi zdobí vstupní dveře do svých domovů věnci. Teď v zimě jsou nejčastěji tvořeny jehličím nebo baňkami. Zkuste ale něco zcela ojedinělého, a to věnec ze sukulentů. Při dobré péči vám vydrží krásný až několik roků.

Věnce z živých rostlin působí velmi přirozeně. Možná si myslíte, že kromě jehličí nemůže žádná jiná rostlina přečkat zimu ve venkovní dekoraci bez úhony. Ale to se pletete. Luxusně vypadá třeba věnec ze sukulentů. Kromě toho, že dodá vašim dveřím neopakovatelné kouzlo, ještě se z něj budete moci při správné péči radovat i několik let. Ale když budete chtít, můžete věnec s prvními jarními paprsky rozebrat a rostlinky zasadit na skalce, do truhlíku či kamenné zídky.

Kam s ním

Skvěle bude věnec ze sukulentů působit na venkovních dveřích, ale klidně poslouží i jako vnitřní dekorace. Třeba na vánočně prostřeném stole, na okenním parapetu nebo kdekoliv na zdi. Každopádně se stane výraznou dekorací, která zaujme každou návštěvu, která k vám během zimy dorazí.

Věnec můžete pořídit už hotový, ale pokud se vám za něj nechtějí utrácet peníze, pusťte se do jeho výroby sami. Není to nic složitého.

Vyberte si barevné ladění

V prvé řadě si ujasněte, v jakém barevném tónu budete věnec chtít mít. Existuje mnoho variant od zelené přes stříbrnou, starorůžovou až po karmínově červenou či fialovou. Podle toho si v květinářství pořiďte konkrétní rostliny. Na otázku, kolik kousků bude potřeba, není snadná odpověď. Záleží na velikosti věnce i tom, jak moc hustě budete chtít sukulenty vedle sebe poskládat.

Pokud víte, že budete chtít vytvořit věnec na venkovní dveře, nezapomeňte vybrat mrazuvzdorné typy, například rozchodník nebo netřesk. Méně odolné druhy by mráz mohl rychle spálit. S výběrem vám poradí v každém dobrém květinářství.

Přírodní podklad je základ

Kromě samotných sukulentů budete potřebovat také přírodní základ, kterým věnec před zdobením obalíte. Skvěle vypadá třeba mech. Ten můžete posbírat třeba během procházky v lese. Ale klidně lze mech nahradit i jiným materiálem, třeba břečťanem. Díky tomu nebude nijak rušit, když mezi jednotlivými rostlinkami vzniknou větší mezery.

Co budete potřebovat

  • podle velikosti 12 až 20 sukulentů
  • mech
  • korpus na věnec (ideálně z aranžovací hmoty pro vazbu z živých rostlin)
  • aranžovací drát
  • štípačky
  • špendlíky

Výroba není nijak složitá

Pokud jste si opatřili korpus z aranžovací hmoty, nechte jej nasáknout vodou podle návodu. Do vody namočte také mech, bude se vám s ním lépe pracovat. Mechem obalte celý korpus a zajistěte aranžovacím drátkem.

Pak postupně dozdobte sukulenty, a to dle svého gusta. Rostlinky do korpusu jemně zatlačte a opět zajistěte pomocí aranžovacího drátu či špendlíků, použít lze třeba  i dřevěné kolíčky. Pokud by se vám zdál být věnec příliš fádní, můžete do dekorace přidat i další přírodniny, třeba šišky nebo různé červené či jinak barevné bobule.

Věnec vyžaduje minimální péči

Pokud se chcete z věnce radovat co nejdéle, nezapomeňte o něj pečovat, přeci jen jde o živé rostlinky. V zimě stačí zalít sukulenty tak jednou měsíčně, ostatní měsíce pak jednou týdně. Buď celý věnec na 10 minut ponořte do nádoby s vodou, nebo dodejte rostlinám vláhu pomocí rozprašovače.

Rostlinky dokáží zakořenit tak za šest týdnů. Pokud tedy dáte sukulentům vhodné podmínky, bude vám pak věnec dělat radost i jeden rok, ale klidně i pětkrát déle. Pokud však milujete změnu, nic vám nebrání v tom věnec na jaře rozebrat a rostlinky vysadit do záhonu nebo různých nádob.

Co s přebytky

Kdo se rozhodne dát sukulentům ve věnci čas na růst, bude muset věnec čas od času upravit. Sukulenty se totiž ve věnci začnou rozrůstat. Jednoduše pak podle potřeby oddenky odštípněte a přebytky zasaďte třeba do skalky. Vypěstujete si tak nový materiál pro případný další věnec.

Zdroj: Autorský článek.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008