Co všechno vám pes sdělí, než vás opravdu kousne?

 Mazlíčci 
22. září 2017 10:00 / Kateřina Kofroňová
  68
📷
3 fotografie v galerii
Pes vás většinou nekousne jen tak. Když mu porozumíte, vyhnete se nebezpečnému zranění. Shutterstock
Pokud psa nemáte a ani nechcete a myslíte si, že psům rozumět nepotřebujete, pletete se. Abyste předešli situaci, že pes pokouše vás nebo vaše dítě, naučte se poznat alespoň to, že vás on sám před sebou varuje.

To, jak se pes „tváří“, nám může prozradit leccos o jeho aktuálním smýšlení. Informuje nás o své zuřivosti, dominanci, agresi, strachu, pozornosti, zájmu nebo uklidnění. Projděme si pět výrazů v psí tváři a vysvětleme si, co znamenají.

Spokojený výraz

Pokud je pes uvolněný a spokojený, jeho tlama je uvolněná, pootevřená, jazyk je částečně viditelný nebo visí přes spodní zuby. Tento výraz je obdobou lidského úsměvu a v překladu znamená, že je pes šťastný, všechno je u něj v pořádku a necítí žádné hrozby či potíže.

Pozornost nebo zájem

Tlama je zavřená, zuby ani jazyk nejsou viditelné. Pouhé zavření tlamy změní význam psího výrazu. Pes se také často dívá určitým směrem a jeho uši a hlava se nasměrují vpřed. Typický úsměv je ten tam a pes je nyní zaujat situací. Neví, co se bude dít a přemýšlí nad tím, jak se zachová. Ani tento výraz neznamená žádné rozčilení nebo vzrušení – spíš ho zajímá, co se to tam děje.

Znepokojení nebo strach

Pokud má pes ohrnuté pysky tak, že jsou již vidět zuby a tlama je sevřená, znamená to, že je pes již znepokojen nebo se bojí. Pes může být úplně potichu, jen hledí k místu, které ho znepokojuje. Může ale i lehce a chvějivě vrčet. Pro nejbližšího psa nebo člověka to je jasný signál, aby se vzdálil a nijak ho nekontaktoval. Zatím se nejedná vyloženě o výhrůžku, ale pes tím dává jasné znamení, že nemá zájem o seznamování.

První varování

V případě, že má pes již vidět zuby, tlamu zčásti otevřenou a kůži na nose ohrnutou, varuje vás, vaše dítě, nebo vašeho psa, že pokud udělá něco, co se mu nebude líbit, kousne ho. Obecné pravidlo zní: čím více je vidět chrup a dásně, tím důrazněji pes projevuje agresi. Pes tímto signálem ukazuje svou nejpoužívanější zbraň – tedy zuby, které se nebojí použít. Nacházíte-li s v blízkosti takto komunikujícího psa, nedělejte žádné prudké pohyby, neječte, zůstaňte klidně stát nebo naopak pomalu o krok couvněte. Hlavu můžete pootočit do strany a na psa se dívat jen nepřímo.

Poslední výstraha

Pes, který má pysky ohrnuté tak, že nejsou vidět jen všechny zuby, ale i celé dásně, hřbet nosu je silně zvrásněný a pes jakoby prská, je již absolutně podrážděný a dává vám poslední varování před útokem, abyste se mu klidili z cesty. Pes je již připraven zahájit útok. Otočit se a začít utíkat je však to poslední, co byste měli udělat. Rozladěný pes by vás pronásledoval jako kořist. To, co musíte udělat, je použít konejšivé signály a jeho agresi zažehnat. Skloňte hlavu stranou, hluboce si zívněte, občas se na psa letmo podívejte (ne do očí) s přivřenýma očima a zamrkejte. Bude to těžké, ale nedejte na sobě znát strach, vysílejte mírumilovné signály a nedejte dopustit, aby si pes myslel, že jste pro něj hrozba.

Zdravý pes na člověka nezaútočí, aniž by k tomu měl vážný důvod. Venku na procházce ale můžete narazit na volně pobíhajícího psa, který má bolesti, ztratil svého pána, nebo po něm dítě hodí kámen a pes je najednou v takovém stresu, že se zachová jinak, než je pro něj obvyklé.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum