Je váš pes nastydlý? Může za tím být nebezpečná nemoc

 Mazlíčci 
30. října 2018 09:47 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
O nemocné zvíře je nutné důsledně pečovat Pixabay
Není kašel jako kašel a u psů to platí dvojnásob. S každým takovým problémem bychom se proto v každém případě měli zastavit u veterináře, aby zvíře důkladně prohlédl. Zvlášť v tomto období se může pes snadno nakazit takzvaným psincovým kašlem.

Nastydnutí není v tomto ročním období nic výjimečného. Kašel i rýma trápí nás dvounohé, ale i čtyřnozí členové rodiny mohou mít velmi obdobné potíže. Jenže zatímco pro nás je léčba hračka, u psa může mít i fatální následky.

Chřipky a virózy

Díky teplým zimám v posledních letech jsou bakterie a viry jako na koni. Není žádný tuhý mráz, který by je zlikvidoval, tudíž si žijí svým životem, mutují, posilují a naše životy ničí. Právě u psů se v posledních letech opět naplno rozjíždí psincový kašel.

Prvotní příznaky

Nachlazení u psa poznáme velmi snadno. Dá se říci, že příznaky jsou velmi podobné, jako když jsme nachlazení my. Pes kýchá, kašle, teče mu z nosu i z očí. Je smutný až apatický. Téměř bez zájmu a většinu času prospí. Takzvaný psincový kašel, který je nyní na vzestupu, je vlastně téměř to samé, co naše klasická chřipka.

Nemoc se projevuje kapénkovou infekcí, tudíž si ji zvířata předávají mezi sebou – očicháním, olíznutím nebo kontaktem s místem, kde pes vykonal potřebu. A nenechejte se mýlit, že nemoc se nemůže přenést na člověka. I od psa je možné chytit bacil, který jej trápí.

Léčba u veterináře

První příznaky nachlazení je možné zvládnout doma. I psovi je možné přidávat do pití byliny, které si mohou s nachlazením hravě poradit. Zde se uplatní například jitrocel, meduňka nebo majoránka. Psovi děláme pochopitelně mnohem slabší čaj, než bychom si připravovali pro sebe. K dispozici jsou u veterináře i mnohé doplňky stravy, které mohou posílit jeho obranyschopnost organismu. A dopřejte svému psovi klid. Ven ho berte jen na nejnutnější venčení, na dlouhé procházky zapomeňte.

V případě, že se obtíže zhorší, je nutné navštívit veterináře. To platí i v případě, že se k výše uvedeným příznakům přidá horečka. V tu chvíli neotálejte ani minutu a vypravte se k odborníkovi. Ten zvíře vyšetří a s největší pravděpodobností mu nasadí antibiotika či antivirotika. V žádném případě se však nachlazení psa nevyplatí přecházet. Psincový kašel může přejít až v zánět průdušek či zápal plic.

Doplňky stravy

I preventivě však můžete svému pejskovi pořídit některé potravinové doplňky, které jsou vhodné i pro lidi. Prodávají se v lékárnách či zdravých výživách. Měly by obsahovat zejména vyšší množství vitaminu C. Hodí se zejména sirup z echinacei nebo lichořeřišnice.

Je možné použít například i heřmánkový éterický olej a dát ho do aromalampy poblíž zvířete, aby vdechoval léčivou vůni. Do jídla mu pak bez obav přidejte trošku majoránky, bazalky či pažitky. Obsahují dostatek vitaminů, které zvíře potřebuje. A navíc všechny tři uvedené byliny účinně bojují proti psincovému kašli.

Jako prevence je vhodné pejska i oblékat. Zvlášť malá a nahá plemena. Ta venku nastydnou obzvláště snadno. Pořiďte mu elegantní obleček.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008