Prasátko v bytě dokáže být úžasným společníkem. Navíc je vhodné i pro alergiky

 Mazlíčci 
09. ledna 2018 11:02 / Jan Novák
  5
📷
4 fotografie v galerii
Je vhodné pro alergiky a velmi mazlivé Shutterstock
Někteří lidé v současnosti mění psy a kočky za poněkud neobvyklé domácí mazlíčky - prasátka. O jejich soužití s člověkem kolují mnohé pověry. Věřte však tomu, že prasátko si záhy osvojí hygienické návyky a hlavně dokáže být úžasným společníkem!

Hygieně se prasátko naučí vskutku velice rychle, někdy i za pár dní. Venčit se bude na určeném místě, venku, na podložce či na kočičím záchodě. Vychovávat prasátko ale vyžaduje obrovskou dávku trpělivosti a laskavé důslednosti.

Prasátko je inteligentní, bude vás pořád zkoušet

Problémem je vrozená prasečí nenasytnost a zvědavost. Prasátko například velmi rychle pochopí, že nesmí otevírat ledničku a samovolně se obsluhovat, přesto to bude stále zkoušet! Většinu prasátek nemůžete nechat samotné v bytě, například, když půjdete do práce.

Některá totiž naschvál udělají takový nepořádek, jaký si ani nedovedete představit. I kdybyste se stavěli na hlavu, bude se to opakovat vždy, když je necháte samotné. Prasátka vyžadují velmi mnoho kontaktu s majitelem a neradi zůstávají osamocena.

Prasátko neudělá nic na požádání

Svou vysokou inteligenci prasátka používají výhradně pro vlastní prospěch. Naučí se velmi rychle kde co, ale nikdy to nebudou dělat na požádání. Přistrčí si židli ke stolu, aby se dostala k jídlu. Posunou si na zahradě lehátko do stínu, když už jim je na sluníčku horko.

Bez povšimnutí vniknou do spíže, když ji zapomenete zavřít, potichu za sebou přivřou dveře a budou hodovat na zásobách a s obyčejnou petlicí na ledničce si poradí raz dva. Šuplíky, dvířka od nábytku nebo kuchyňské linky, nic není pro prasátka žádnou překážkou.

Prasátko je vhodné i pro alergiky

Jejich tvrdohlavost je nezdolná, mají sloní paměť a v dělání naschválů jsou přeborníky! Soužití s prasátkem má na druhou stranu mnoho kladů. Jsou vhodná i pro alergiky. Nejsou cítit, ani když zmoknou. Dokážou komunikovat na inteligenční úrovni čtyřletého dítěte. Většina prasátek je velmi mazlivá a svojí náklonnost a lásku dávají úžasně najevo.

Do bytu se ale určitě nehodí prasátko o hmotnosti kolem 200 kilogramů, jak dorůstají hospodářská zvířata. Velmi malí jedinci, kteří mají v dospělosti kolem 20 kilogramů, jsou bohužel výjimkou. I miniprasátka mívají běžně 40 až 50 kilogramů, často i přes 70 kilogramů.

Kluci se lépe podřizují než holky

Co se pohlaví týče, klidnější bývají kluci, kteří se na rozdíl od prasniček také lépe podřizují. Problém ale nastává v dospělosti, kdy jim narostou kly a řezáky, které je potřeba řešit s veterinářem. Volte však takového, který má zkušenosti s chorobami prasat.

Prasátko je stejně jako člověk všežravec. Zprvu ho ale krmte syrovou zeleninou (mrkev, celer, petržel, rajčata, kedlubny, salátová okurka, saláty ledový, hlávkový nebo dubový) a ovocem - v menším množství (jablka, hrušky, kiwi, banán). Nikdy nedávejte cibuli, syrové brambory nebo aloe vera, jsou pro prasátka jedovaté.

Prasátko cestuje autem i MHD

Nevhodná je také čokoláda a hrozinky. Dále prasátku podávejte komplexní krmnou směs, kterou lze zakoupit ve specializovaných obchodech. Nezapomínejte také na přidávání vitaminů, minerálních látek a stopových prvků.

Péče o prasátko není složitá. Potřebuje dostatečně velký pelíšek. Koupat ho můžete šamponem i dětským mýdlem, po koupeli ho můžete ošetřit olejem či pleťovým mlékem. Upravit musíte byt i zahradu, aby se prasátko nezranilo. Prasátka běžně chodí na procházky, většina jich cestuje autem a některá i městskou hromadnou dopravou. O dalších netradičních domácích mazlíčcích jsem psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?