Seznamte vašeho psa s novým mazlíčkem bezpečně. Poradíme vám, jak na to

 Mazlíčci 
06. ledna 2021 12:54 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pejsek si může na nového parťáka zvyknout Pixabay
Pokud jste skutečným milovníkem zvířat, může se stát, že u jednoho mazlíčka neskončíte. Pokud už máte doma pejska a rozhodnete se, že mu pořídíte nového kamaráda, připravte se na to, že jejich seznámení nemusí jít vždy hladce. Pokud však při seznamování dodržíte několik pravidel, budete mít doma bezvadnou dvojku chlupáčů.

Pejsek, který s vámi již žije, si zvykl na to, že má celý váš dům či byt jen pro sebe a považuje tento prostor za své teritorium. Z toho důvodu se mu pochopitelně nemusí líbit, že se mu zde prochází cizí vetřelec. Pokud nechcete, aby vám doma vzniklo bojiště mazlíčků, nesmíte začleňování nového chlupáče do domácnosti podcenit.

Nový pejsek

Pokud se rozhodnete pořídit si domů druhého pejska, budou si spolu muset oba chlupáči nejdříve vyjasnit své postavení v rámci smečky. První setkání by mělo proběhnout na nějakém neutrálním místě. Pokud nového pejska přivedete rovnou domů, bude se k němu váš stávající mazel stavět a priori odmítavě.

Oba pejsky mějte při tomto setkání na vodítku a nejprve je nechte, aby se očichali a navzájem seznámili. Všímejte si při tom, zda jeden z nich nejeví známky agrese, jako je třeba cenění zubů či ježení srsti. Pokud se vše podaří a oba pejsci spolu dokáží být v klidu, pochvalte je a odměňte, aby si tento okamžik spojili s příjemným pocitem. Pokud se setkání napoprvé nevyvede, je potřeba nechat pejsky odděleně a setkání po čase zopakovat.

Teprve až se psi v klidu seznámí, je možné je vzít společně domů. Je možné, že když si spolu budou pejsci vyjasňovat své postavení, budou sobě navzájem i vám dělat různé naschvály. V takovém případě uděláte nejlíp, když se budete oběma pejskům hodně věnovat. Tyto situace může nést špatně  především váš původní pes, a tak je potřeba dát mu najevo, že ho máte stále rádi.

Pejsek a kočička

Pokud se rozhodnete přivést domů k vašemu pejskovi kočičku, může být jejich společné spřátelení o něco složitější. Pokud jsou oba tito mazlíčci ještě mláďátka, půjde seznamování o něco snáz. Jinak ale bude potřeba začít striktní separací.

Pokuste se vyhradit část domu pouze pro pejska a část pro kočičku. Oba by ve svém teritoriu měli mít vše, co potřebují k životu. Přestože si takto na sebe nemohou zvykat přímo, postupně si navyknou na odlišný pach a nebudou tolik ve stresu. Úspěšnému seznámení můžete pomoci také tím, že budete oba mazlíčky krmit u dveří, které je od sebe oddělují. Tyto nepřímé interakce si tak spojí s příjemnými pocity, které jim jídlo přináší.

Při prvním setkání tváří v tvář postupujte pomalu a řiďte se tempem mazlíčků. Psa mějte pevně na vodítku, aby měla kočka možnost se s ním pořádně seznámit. Jakmile se budou vedle sebe cítit bezpečně, začnou se pomaličku více seznamovat a nakonec z nich mohou být i dobří parťáci. Myslete však na to, že dokud nebudete mít jistotu, že se váš pejsek s kočičkou opravdu snesou, neměli by doma zůstávat o samotě, vždy by měl mít někdo možnost zasáhnout při případných neshodách. Podrobnější informace o tom, jak chovat společně kočku a psa, se dočtete zde.

Morče, králíček či potkan

Jestliže se rozhodnete si domů k pejskovi pořídit nějakého drobného hlodavce, je situace zcela jiná. Takové zvířátko totiž nemusí pejsek vnímat jako svého rivala, ale spíš jako možnou kořist. Seznámení nejlépe provedete tak, že necháte zvířátko bezpečně zavřené v kleci a necháte pejska, aby si ho očichal a prohlédl.

Pokud pejsek na zvířátko nevrčí a neštěká, můžete ho zkusit vzít do ruky a sledovat, jak pejsek reaguje. Pokud je ukázněný, můžete vašeho hlodavce pustit na volno. Musíte však zůstat stále ve střehu pro případ, že by se pejsek rozhodl zaútočit. Pokud však pejsek zůstane i nadále klidný, společné soužití těchto dvou mazlíčků nebude představovat žádný problém.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008