Nový člen rodiny? Zajděte vybrat psa do útulku

 Mazlíčci 
08. února 2018 12:12 / Marie Popelková
  3
📷
3 fotografie v galerii
Pejsci vám za vřelé přijetí budou oddaní celý život Shutterstock
Chystáte se pořídit nového čtyřnohého kamaráda? Zkuste se porozhlédnout v útulku. Rozhodnutí však neuspěchejte. Dejte si čas na rozmyšlenou, zvažte všechna pro a proti. Pokud si vyberete, pejsek vám bude navždy oddaný.

Rozhodnutí může ovlivnit celý váš život, a proto si ho pořádně rozmyslete. Neberte si pejska, pokud si nejste jistí, že na něj budete mít dostatek času a finančních možností. Pejska v útulku už totiž v životě někdo zklamal, a to tím, že ho odložil. Někteří pejsci nebudou mít v člověka důvěru, protože jim mohl v minulosti ubližovat. Mějte na paměti, že může trvat o dost déle, než si na vás zvyknout a budou lidem opět důvěřovat. Nejoblíbenější psi? Ovčák i retrívr.

Při vstupu je vhodné vědět, jakého pejska chcete. Rozmyslete si, zda raději staršího, štěně, klidného, milujícího děti, parťáka na sport nebo lenocha, který bude držet klidné tempo při pomalejších procházkách. Ideální útulek je ten, kde vás pustí dovnitř a vy si budete moct prohlédnout všechny svěřence, dané prostředí a navázat první kontakt. Zaměstnanci by vás měli popravdě seznámit se všemi dostupnými okolnostmi příchodu i pobytu psa u nich.

Poznejte svého vyvoleného i mimo útulek. Vezměte ho na procházku a hrajte si, sledujte, jak se chová k cizím psům, lidem i dětem. Pokud je v rodině jiný pes, je třeba ho do útulku přivést, aby se zjistilo, jak se psi budou snášet. Rozhodnutí však neuspěchejte. Dejte si čas na rozmyšlenou, zvažte všechna pro a proti.

Většina útulků požaduje při převzetí občanský průkaz a věk nad osmnáct let. Psa si z útulku musí vyzvednout budoucí majitel osobně. V útulku nelze pořizovat pejska jako dárek. Osvojitel na místě podepisuje darovací smlouvu. Zaplatíte také poplatek útulku.

Dejte mu čas

S novým členem rodiny je vhodné navštívit veterináře. Jistota je jistota. Krevní testy a prohlídka můžou odhalit, zda jste si neodvezli březí fenu nebo psa alergika. Zařiďte si pár dnů volna, abyste se mohli novému přírůstku věnovat co nejvíce. Nechte ho v klidu seznámit se s novým domovem a jeho členy, k tomu vám pomůžou různé pamlsky a hračky určené pouze pro psy. Do ničeho psa nenuťte násilím. S koupáním, vyčesáváním a jinou fyzickou manipulací raději počkejte, než si zvykne. Snažte se na něj mluvit klidnou intonací, nekřičte a vyvarujte se prudkých výpadů. Může to považovat za útok a zareagovat kousnutím.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít