Nepřekrmujte svého psa v zimě. Je to častá chyba mnoha páníčků

 Mazlíčci 
25. února 2020 05:43 / Hana Jordánová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nepřekrmujte své miláčky v zimě Depositphotos
Správná výživa má zásadní vliv na kvalitu i délku života našich miláčků. Zima je obdobím, kdy naši čtyřnozí parťáci vyžadují zvýšenou péči. Vedle přizpůsobení venčení, zvýšené péče o tlapky a dalších opatření nesmíme zvlášť v zimě zapomínat na kvalitní stravu.

Hlavní aspekt je, kde váš pes žije. Pokud na zahradě, ujistěte se, že má k dispozici zateplenou boudu, kterou neprofoukne a která nepromokne. Dopřejte psovi kvalitní krmivo, které poskytuje větší množství energie tak, aby vykompenzovalo zvýšené nároky organismu nutné k udržení stálé tělesné teploty. Velmi důležité je také kontrolovat, zda má pes stálý přístup k čerstvé pitné vodě, a to hlavně když venku mrzne. Se psy v bytě je situace přesně opačná.

Psi v bytě

Psi zvyklí na komfort vyhřátého bytu v zimě vydávají méně energie než za příznivějšího počasí, proto je vhodné předcházet překrmování. Všichni psi ocení v zimních měsících krmivo s obsahem kvalitních bílkovin, tuků a vitaminů pro posilnění imunity. Denní dávky stravy jim však asi o jednu třetinu snižte.

Dodržujte režim krmení, jak jste zvyklí, jen dávejte menší dávky. Pes to ani nepozná a díky nižšímu příjmu nebude mít na jaře potíže s nadváhou. Vydává totiž mnohem méně energie než v teplých měsících, stejně jako člověk. Na dlouhé procházky zejména ve velmi mrazivém nebo větrném počasí musíme na chvíli s ohledem zdraví psa zapomenout. Proto musíme snížit dávky a hlavně nepřikrmovat psa od stolu. Nevěřili byste, kolik toho váš pejsek po malých dávkách "od stolu" za celý den pozře. Nejlépe je vykázat psa z místnosti, kde právě jíte, nebo ho jednoduše někam zavřít.

Psi venku

I v zimě platí, že energetické požadavky musejí být posuzovány individuálně na základě plemene, věku, fyzické zátěže a fáze reprodukčního cyklu zvířete. V chladném období musíme navíc věnovat zvýšenou pozornost psům chovaným ve venkovních kotcích. Psi, stejně jako lidé, si díky termoregulaci udržují svou stálou tělesnou teplotu. Pokud vezmeme psa chovaného doma v zimě na procházku, udrží si svou tělesnou teplotu díky fyzické aktivitě.

V případě velkého mrazu je vhodné dát psovi obleček. Aby si udržel stálou tělesnou teplotu i pes, který v zimě leží ve venkovním kotci, musí díky termoregulačním mechanismům zvýšit svůj metabolismus, a potřebuje proto více energie. Psi chovaní ve venkovních kotcích potřebují v zimě až o 10 % víc energie, kterou spotřebují na udržení teploty.

Doplnit energii můžeme postupným zvýšením krmné dávky, anebo volbou receptury s vyšším obsahem energie. A hlavně nikdy nesmíme zapomenout průběžně kontrolovat dostatek čerstvé pitné vody. Pokud mu energii potřebnou navíc nedodáme, bude si ji brát ze svých zásob a začne hubnout.

Obzvlášť psi, kteří jsou chovaní po celý rok venku, mívají v zimě vyšší nároky na příjem krmiva. Tato potřeba je logická, neboť stejně jako člověk i pes potřebuje v zimě vydat určité množství energie na termoregulaci. Proto bývá v těchto případech dobré sáhnout po krmivu s vyšší energetickou hodnotou. Díky této úpravě jídelníčku nemusí následně chovatel u svého psa navyšovat množství krmiva za účelem udržení optimální kondice.

Jak poznáme, že psa správně krmíme?

Základním hlediskem je, zda pes přibírá nebo ne. U zdravého a dobře živeného psa by měla být srst lesklá, nelámavá, kůže bez lupů, drápy v dobrém stavu a měl by mít elán a chuť do života. Je důležité sledovat stolici, která by měla mít dobrou konzistenci a být pravidelná. Řídká, častá a silně zapáchající stolice je známkou špatného krmení, v horším případě špatného zdravotního stavu.

Psa seniora, za kterého se pes považuje od 7 let (záleží na plemeni a velikosti psa, může to být i později), krmte granulemi pro seniory, které jsou přizpůsobeny pro snadnější trávení našich veteránů.

Kdy krmit psa?

Psům nenechávejte krmivo celý den v misce. Jsou zastánci plné misky po celý den, ale to je pohroma pro některé „věčně hladové“ rasy, které žerou pořád, když mají co. Pak jsou obézní, což má negativní vliv na jejich srdce, tlak a klouby, tak jako u lidí.

Důležité je nestolovat zároveň se psem, tzn. nedávat mu jídlo od stolu. Zbude-li vám něco, dejte mu to do misky, vyhnete se tak nepříjemnému obtěžování u vašeho jídla. Některý pes po takovémhle přikrmování pak odmítá granule. Důležité je nekrmit psa před procházkou nebo jakoukoliv aktivitou. Nakrmte ho až po příchodu domů, pes si po jídle odpočine a dobře všechno stráví. Zamezí se tak i torzi (přetočení) žaludku, která se dá řešit jedině operací s nízkým procentem úspěchu. Navíc váš kamarád trpí a operace je finančně velmi nákladná.

Pozor na pojídání venku

Veterináři apelují na majitele psů, aby byli v těchto dnech při venčení obezřetnější. Kromě nachlazení můžou procházky v přírodě končit i otravou. Do sněhu se totiž dostávají nebezpečné látky z ovzduší, ale například i z ostřikovačů aut. Zná to asi každý. Lidé často vyhazují z okna jídlo „pro zajíce, vrány apod.“ Ty, které zůstávají venku delší dobu a zrovna nemrzne, se zkazí a pohroma je na světě. Pes všechno očichává a případně ochutnává a zkažené jídlo je pro něho jedem. Bohužel ochutnává třeba  i sníh. Natož když je sníh zbarvený od nemrznoucí kapaliny. Každou zimu veterináři řeší případy otrávených psů. Je sladký, takže pro pejsky atraktivní. První příznaky vypadají, jako kdyby byl opilý, často si to majitelé neuvědomují a pokud přijdou pozdě, dojde k selhání ledvin a konči to bohužel smrtí. Jak krmit v zimě ptáky si přečtěte zde.

Aby pes zůstal v kondici, je důležité mu i v zimě dopřát pravidelné vycházky. Dejte ale pozor, aby neprochladnul, dlouhé polehávání ve sněhu může způsobit nastydnutí či zánět močového měchýře. Dbejte na to, aby byl pes neustále v pohybu. Venčení nemusí být dlouhé, ale intenzivní. Vycházky neodkládejte na jaro.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47