Nejoblíbenější psi? Ovčák, jezevčík i retrívr

 Mazlíčci 
24. ledna 2018 12:10 / Marie Popelková
  10
📷
3 fotografie v galerii
Německý ovčák je oblíbený u nás i ve světě Shutterstock
Říká se, že pes je nejlepším přítelem člověka. Proto ani není divu, že je nejčastějším zvířetem, které si lidé pořizují. Jaká jsou ale nejoblíbenější plemena v České republice? Lidé je vybírají podle vzhledu, ale i podle vlastností!

Každé plemeno má své vzhledové rysy, ale i charakterové vlastnosti. Podle toho si potom majítelé vybírají své psy, aby je mohli mít například v rodině, hlídali jim dům, mohli s nimi chodit do přírody, nebo je bránili.

Labrador i čivava

Mezi oblíbená plemena patří německý ovčák, labrador, zlatý retrívr, ale i jezevčík, yorkshirský teriér, čivava nebo border kolie a kokršpaněl. Své místo mají i boxer, bígl nebo různé typy dogy. Mezi největší mazlíčky pak patří maltézáček, lvíček, bišonek nebo Kavalír King Charles španěl.

V posledních letech si lidé často pořizovali německého ovčáka, kterému se také říká vlčák. Není oblíbený jenom u nás, ale i po celém světě. Původně je to pastevecký pes, který je však oddaný a snadno se cvičí. Proto se využívá zejména jako hlídač nebo služební pes.

Přestože to tak nevypadá a někdo si to ani nemusí myslet, mezi zástupce lovných plemen patří jezvčík. Dodnes je věrným společníkem myslivců. Tvrdohlavé plemeno však našlo zázemí i v mnoha běžných domácnostech.

Pokud lidé chtějí malého psa, často sáhnou po yorkšírském teriérovi. Má roztomilý vzhled, ale je také inteligentní a plný radosti. Dokáže ji přenášet i na své okolí. Podobně je na tom čivava. Málokdo ví, že je to jedno z nejstarších plemen. Tento malý pes je nenáročný, ale má velký temperament. Bývá také bojácný.

Oblíbený bývá i labradorský retrívr, kterému se běžně říká labrador. I když je zástupcem loveckých plemen, má přátelskou povahu. Jeho příbuzným je zlatý retrívr, který má delší srst. Je hravý a aktivní s jemnou povahou. Skvěle se hodí do rodin i s dětmi.

Bojová plemena

Inteligencí vyniká i border kolie, která má ve vínku hravost a obratnost. Ráda se učí a zbožňuje sport. Hodí se proto pro aktivní majitele. Kokršpaněl je zase společenské plemeno. Jeho elegantní vzhled doplňuje nejen inteligence, ale i veselost a zvídavost.

Výjimkou nejsou ani bojová plemena jako pitbull, boxer, rotvajler, bulteriér, ale i dobrman nebo doga. S takovými psy by si ale lidé neměli zahrávat, protože potřebují výcvik. Jinak by mohli být člověku nebezpeční. O vhodných psech na hory jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47