Proč si domů pořídit boxera? Tady je pár dobrých důvodů

 Mazlíčci 
25. května 2018 16:39 / Jan Novák
  5
📷
4 fotografie v galerii
Přes svůj respekt budící vzhled oddaně miluje rodinu a zejména děti Shutterstock
Rádi byste si pořídili sebevědomého, silného, činorodého a věrného psa? Pak by vaší volbou mohl být boxer. Přes svůj respekt budící vzhled oddaně miluje rodinu a zejména děti. Zároveň je spolehlivým hlídačem a ochráncem domu.

Boxer je osobitý, vyrovnaný a nezáludný. Na svou rodinu nedá dopustit, k cizím lidem je zpočátku přirozeně nedůvěřivý. Jedná se o plemeno velmi náročné na pohyb. Každodenní vycházky jsou nutností. Pokud je boxer dobře vycvičen a je od mládí zvyklý na jiné psy, nemá v dospělosti při setkáních s nimi žádný problém.

Pro svou krátkou srst a přítulnou povahu je boxer pes, kterého můžete chovat i v bytě. Musíte mu ale dopřát zmíněný pravidelný pohyb. Pokud bude odkázán pouze na kotec či malý byt, stane se z něho smutné, apatické zvíře.

Boxer je však zároveň i skvělý hlídač a obranář. Kolem domu nikdo neprojde, aniž by to nezaznamenal. Respekt vzbuzuje už svým vzhledem. Když jde do tuhého, projevuje se nebojácně, ale není agresivní. Bezdůvodně člověka nenapadne.

Kdo si pořídí boxera, zůstává u tohoto plemene celý život

Chovatelé nedají na boxera dopustit. Řada z nich u tohoto plemene zůstává celý život. Co se vzhledu týče, boxera dělá hlava, která mu propůjčuje charakteristický výraz. Musí být štíhlá, ale vysoká, s krásnou řezbou, plnou čenichovou partií a v perfektním poměru k tělu.

Pes může v dospělosti vážit do 40 kilogramů, fena do 35 kilogramů. Výška psů se pohybuje kolem 60 centimetrů. Jako plemeno byl boxer uznán v roce 1925 a je dodnes oblíbeným psem, a to nejen v České republice.

Původem je to válečný a lovecký pes

Boxer je původem válečný a lovecký pes. Až do poloviny 19. století se chov boxerů neodděloval od chovu dog. Tato dvě plemena mají totiž stejné předky. Byli jimi býkohryzové, kteří byli známí až do začátku 19. století.

Tito psi byli používání k lovu a štvaní zvěře, ale také pro boj s medvědy a býky. Ve druhé polovině 19. století se již býkohryzové k lovu příliš nepoužívali, sloužili spíše jako průvodci obchodníků s dobytkem. Ze záznamů vyplývá, že svým podílem do rodokmenu boxera přispěl anglický mastif, a na počátku chovu se také objevil vliv anglického buldoka. Pokud vás boxer nezaujal, zkuste si vybrat z jiných plemen.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve